Igor Neczli odišiel priskoro, bude chýbať ako arbiter i človek

Hokejbalovú verejnosť v utorok hlboko zasiahol náhly odchod rozhodcu Igora Neczliho. 

Stále aktívny arbiter zomrel vo veku 59 rokov a pred sebou mal ešte veľa plánov. "Boli sme dohodnutí, že pôjde ako nominant komisie rozhodcov na svetový šampionát Masters do Edmontonu. Veľmi sa na to tešil, plánoval sa tam stretnúť aj s dcérou. Naznačil mi, že by to bol jeho rozlúčkový šampionát," povedal nám Marek Kralovič, šéf rozhodcov Slovenskej hokejbalovej únie. Jeho a aj jeho kolegov Igorov náhly odchod hlboko zasiahol. "Ja som s Igorom rozhodoval vôbec svoj prvý extraligový zápas pred 21 rokmi. Bol to zápas Tigri Ružinov - Exposervice Ružinov. Nedokážem spracovať fakt, že si spolu už nikdy nezapískame," povedal Kralovič.

Jaroslav Šalka je jeden z mnohých, ktorý má so zosnulým arbitrom skúsenosť aj ako hráč, aj ako tréner, či funkcionár. "S Igorom som sa stretával dlhé roky. Pred zápasmi, ktoré nám pískal, sa mi nikdy nestalo, aby sme si niečo pred nimi nepovedali. Vždy sa zastavil na našej striedačke, aby sme prehodili niečo o našich životoch a rodinách. Nikdy sme nespomenuli žiadne problémy. Vždy bol pozitívne naladený a aj keď to boli len minútové záležitosti, tak je veľmi smutné že už žiadna ďalšia minúta nebude."

Na dlhé obdobie Igorovej kariéry spomína aj Mojmír Hojer, bývalý hráč Ružinova a dnes tréner tímu: "Ja som ho zažil aj ako hráča. Po nejakej odmlke som sa vrátil a vrátil sa aj on. Mal som pocit, že bol rad tým starým tváram, ktoré sa viažu na začiatok jeho kariéry. A napriek tomu ´smart talku´ sme nemali z toho nejakú výhodu. Každý kto sa tak dlho venuje hokejbalu počas stoviek víkendov, si zaslúži rešpekt."

Smútia aj kolegovia, ktorí s ním rozhodovali nejedno stretnutie: "Všetci vedia, aký to bol ´pohoďák´. Stále sa smial a bral všetko tak zľahka," spomína Roman Jančík. "My sme spolu pískali extraligu ešte keď sa hrala vo formáte 3+1 a potom aj 4+1. Igor bol fantastický človek, bude mi veľmi chýbať nielen ako kolega, ale aj ako vynikajúci priateľ," doplnil Milan Kováčik. Bard medzi arbitrami Karol Chmela sa po oznámení, že jeho dlhoročný kolega už nie je medzi nami, spontánne rozplakal. Potom sa nadýchol k týmto slovám: "Igor bol dobrý rozhodca, svedčí o tom to, že sa udržal v brandži dlhé roky. Odpískali sme spolu parádne zápasy. Nikdy sme nemali problémy, dal tomu veľa. Ja už v Sieni slávy som a verím, že čoskoro príde za mnou aj on. Zaslúži si to." 

Aj opora Vranova Branislav Štefan má s Igorom Neczlim spomienky, ktoré pochádzajú z veľmi dávnych dôb. "Pískal nám aj zápas dva týždne spätne, čiže sme sa po ihriskách vídali často. Dokonca sme sa stretli nedávno aj na turnaji v Anglicku. Ako sa aj veľa priateľov stihlo vyjadriť, tiež si ho budem pamätať ako pozitívne naladeného a vysmiateho. Napriek dôchodcovskému veku rozhodcu nás opustil príliš skoro a táto správa šokovala celý nás klub, ale aj hokejbalovú rodinu. Spomínať na Igora budeme len v dobrom. Celej rodine vyjadrujeme úprimnú sústrasť."

Michal Runák