Štedrú večeru varí Michal Salajka

Ani tento rok nevynecháme recept, ktorý si tentokrát pre vás pripravil reprezentačný obranca Michal Salajka.

Majster sveta z Košíc bude tráviť štedrý deň  po prvý raz spoločne so svojou priateľkou. A ako sa na športovca patrí, už jeho raňajky hovoria jasnou rečou. "Ani na štedrý deň nerobím výnimku, takže na raňajky mám klasicky jogurt, ovsené vločky a nejaké koláčiky (úsmev) ku káve." 

V Salajkovej domácnosti by ste obed čakali márne. "Samozrejme, že čakáme až na večeru. Tá sa začne oblátkou s medom,  jabĺčkom pre šťastie, potom máme kapustnicu,  hubovú omáčku s varenými zemiakmi  a lososa na bylinkovom masle s fazuľovými lúskami a  pečenými zemiakmi," prezradil skalický zadák a dodal: "Jediný rozdiel oproti vlaňajšku je ten, že v kuchyni som si musel dávať pozor, aby mi nič nespadlo na zem. Radosť nám totiž robí náš buldoček, fenka Emm a tá je vždy v pozore. "

Vlani i predvlani mal slovenský reprezentant pracovné povinnosti, Vianoce preto netrávil v kruhu najbližších. Tento rok si to spolu s priateľkou Patríciou vynahradil: "Pozeráme rozprávky, ja sa vždy v tomto období teším najmä jednu. Moja naj je česká klasika ´S čerty nejsou žerty´," prezradil. 

A na záver vám ponúkame recept Michala Salajku na štedrovečerného lososa:

Lososa po umytí a vysušení pokvapkám olivovým olejom. Pridá sa čierne korenie, štipka soli a citrón. Na rozpálenú panvicu pridám maslo a položím lososa tou stranou, kde je koža na panvicu a prudko osmažím štyri minúty. Potom pretočím na jednu minútu, prikrijem panvicu a nechám dusiť až do sfarbenia. Na záver do masla pridám nasekané bylinky a rozmarín, fazuľové lúsky s celým cesnakom jemne na vôňu a osolím a okorením a na malej teplote udusím. Zemiaky si nakrájam na kolečká. Tie sú od rána naložené v červenej paprike v soli a s rascou ich vložím do rúry  v jánskej mise a pečiem na 180 stupňoch. Nechám ich tam do sfarbenia. Následne podávam. Takže prajem dobrú chuť a všetkým šťastné a veselé Vianoce!