Juniorské MS s novým formátom, ISBHF napreduje aj v ďalších smeroch

Len nedávno sa v kanadskom Montreale konal ďalší míting medzinárodnej hokejbalovej federácie (ISBHF). Priniesol množstvo tém, ktoré zástupcovia jednotlivých krajín prejednávali. Za Slovensko sa na ňom zúčastnil generálny sekretár SHbÚ Milan Ladiver, ktorý nám prezradil všetky podrobnosti.


Aké body sa riešili na zasadnutí ISBHF?
"V prvom rade by som túto konferenciu ohodnotil ako jednu z prelomových. Rovnako ako u nás, tak aj na medzinárodnom fóre si ľudia viac uvedomujú, že nie sme jediný šport a že konkurencia nespí. Prezident vystúpil s predsavzatím a odhodlaním k rozširovaniu ISBHF na všetky kontinenty sveta."

V čom bolo toto stretnutie dôležité pre Slovensko?
"Dôležitých smerov pre Slovensko bolo viac. Pre nás bola jedna z najpodstatnejších otázka SportAccordu a následne aj rozvoj hokejbalu vo svete, či usporiadanie a organizácia MS pre jednotlivé kategórie." 

Ako to teda vyzerá s prijatím do Sport Accordu?
"Začal by som najskôr technickými informáciami. Predsedom komisie pre SportAccord je p.Tomáš Březina z Českej republiky, ktorý nás oboznámil so situáciou. Aj táto organizácia prešla určitými zmenami a preto sa rokovania preťahujú. Najbližšie by sa však malo uskutočniť v priebehu mesiaca-dvoch na vedúcich pozíciách, čo je dobrý signál pre naše začlenenie. Túto informáciu doplním aj o konkrétne dohody o finálnom termíne, dokedy musia odovzdať všetky únie a federácie podklady pre začlenenie resp. veľká časť krajín už tieto podklady vlastní, resp. je vo finálnej fáze k ich získaniu. Pevne verím, že všetky krajiny dodržia stanovený termín, a o rok či dva budeme mať príjemné starosti s financovaním SHbÚ." 

Kde sa uskutočnia najbližšie akcie v rámci MS? 
"Na začiatok treba povedať, že juniorský šampionát prejde zmenami. Do budúcich rokov budú MSJ usporadúvané pre jednotlivé kategórie. Kategória U16 sa odčlení od U18 a U20. MSJ U16 budú prebiehať kontinentálne, s možnosťou účasti krajín spoza mora. Najbližšie MS tejto kategórii budú v Českej republike. MSJ U18 a U20 sa budú konať spoločne. Najbližším dejiskom bude Kanada. Miesto bude ešte upresnené podľa podmienok. Šampionát v kategórii Masters sa bude konať v USA, pravdepodobne to bude mesto Atlantic City alebo Philadelphia. O dejisku najbližších MS seniorov sa bude pojednávať na najbližších zasadnutiach ISBHF." 

Aké máte pocity po tomto stretnutí?
"Moje vlastné pocity sú veľmi príjemné. ISBHF je organizácia, ktorá tiež potrebuje určitú zmenu a v tom vidím progres. Či už vystúpenia predsedov komisíí, prístup jednotlivých členov, pripájanie nových členov. To sú signály ktoré napovedajú, že tento šport má budúcnosť. Minulosť je minulosťou, treba si vyhrnúť rukávy a urobiť preto maximum. Bol som svedkom toto, ako si ľudia radi privlastňujú tento šport, avšak nikto nemá právo vlastniť ho. My dokážme, že sme najlepší. Otázka znela aké mám pocity? Zopakujem že príjemné, ale pocity musia ísť bokom, realita nám otvára oči a my máme na čom pracovať."

Boli ste zvolený do funkcie technického riaditeľa ISBHF, čo to pre vás znamená?
"Obrovskú zodpovednosť. Je to náročná pozícia či na môj čas, zodpovednosť, alebo na prípravu vykonávania takejto funkcie. Ak by som dostal túto otázku o pár týždňov, či mesiacov, možno budem vedieť verejnosti predstaviť zmeny, prípadne otázky, ktoré začali riešiť moji predchodcovia. Momentálne som v štádiu prípravy na MS v Pardubiciach a v úpravách či nariadeniach, ktoré potrebujú prepracovanie, alebo doplnenie."

Slovensko už nechce byt v očiach ISBHF len chudobným príbuzným, na čo ste na stretnutí v tomto smere apelovali?
"Všetko vyplýva aj z návrhov členov SHbÚ. Ja som len predĺžená ruka pri hlasovaní. Na našich spoločných stretnutiach som predstavil otázky, resp. som dostal úlohy, ktoré bolo treba na pôde ISBHF prejednať. A po AGM konferencii v Montreale môžem potvrdiť napríklad aj to, že aj ISBHF uznalo ako oficiálny formát 3+1. ISBHF si uvedomuje, v akej pozícií Slovensko je. Tu ruky rozťahovať nemusíme. Treba daž návrhom iba formu. Verím, že aj týmto spôsobom a prístupom každého z nás zmeníme, čo zmeniť treba a vylepšíme, čo vylepšiť treba. Ľudí a odborníkov na to máme nielen my, len musíme ťahať povraz všetci jedným smerom."