Nenápadný, ale nesmierne užitočný

Mať v tíme dobrého fyzioterapeuta je na nezaplatenie. Patrik Kováč takým počas MS vo Švajčiarsku bol a hráči si jeho služby nevedeli vynachváliť. 

Jeho predchodca Ľuboš Džačovský sa na MS 2022 staral o dievčatá. Po nich prijal prácu na plný úväzok a tak bolo potrebné zohnať náhradu. Oslovil ho tréner Milan Rampáček a prišlo k dohode. Patrik je aktívny futbalista a k športu tak má výborný vzťah. A ako sa ukázalo, tak aj ku svojej práci, ktorú vykonáva v spoločnosti Physiotraining v Banskej Bystrici.  

Ako vnímate prácu fyzioterapeuta v takomto tíme?
"Je to v športe dôležitá funkcia. Chalani potrebujú ako pasívnu regeneráciu vo forme masáží, tak aj aktívne cvičenie, ktoré musí byť pravidelné a tak prispieva k urýchleniu hojenia rôznych pohybových problémov. Čo sa týka masáží, počas voľného dňa som ich mal zhruba deväť, plus nejaké cvičenia, ale inokedy som mal 10 až 12 masáží." 

Počas MS ste s hráčmi robili aj mobilitu. O čo išlo?
"Mobilita je vlastne rozsah pohyblivosti kĺbov. Je dôležitá kvôli tomu, aby tuhý kĺb, ktorý nemá dostatočne široký rozsah, tak ten kĺb, či sval nemôže pracovať na sto percent. A pre chalanov je to dôležité preto, aby sa udržiavali stále v dobrej kondícii. Pretože ak je sval dobre uvoľnený, tak dokáže dobre pracovať stále. Takže chalani mali po raňajkách voľno, potom nasledovala prechádzka, riešili sme aktívny strečing. Išlo o ľahkú mobilitu, čo je zvyšovanie rozsahu pohyblivosti. Potom som sa chalanom venoval aj individuálne, tam sme riešili už takú tú funkčnú stabilitu a to je zasa niečo iné. Je to vlastne cvičenie spojené s aktívnym dýchaním a zameraním sa na jadro tela, aby sme dokázali svalstvo lepšie prekrviť a tým pádom dokáže sval lepšie pracovať a regenerovať."

Počas šampionátu sme hrali s Kanadou večer a už na druhý deň na obed sme hrali zápas s Britmi. Ako sa počas takého krátkeho času možno pripraviť čo najlepšie?
Ja som sa po zápase s Kanadou rozprával s každým hráčom a povedal som im, že to je na nich. Každému pomáha niečo iné. Ale keby som bol ja hráč, koniec koncov sám športujem, tak za mňa je najdôležitejšie prísť do hotela, nemať plný žalúdok a ľahnúť si. Niekto si môže dať masáž rollerom, ale to je individuálne. Z hľadiska anatómie a procesov v tele je dobré mať nejaký aktívny strečing, mať k dispozícii masážny valec, aby sa mi sval nenalial laktátom. Kyselina mliečna totiž môže na druhý deň spôsobiť jav, ktorý všetci dobre poznáme ako svalovicu. Hráčom som teda odporučil, aby si urobili podľa seba, poznajú svoje telo. Dobrá je v tomto prípade studená sprcha ako forma regenerácie. A tým, že bolo málo času, tak po raňajkách nasledovala malá prechádzka a rozcvička, ale nie masáže."

Aké cviky robili hráči počas MS? Bolo to zo dňa na deň ľahšie ako sa blížil koniec, alebo naopak, je treba robiť každý deň ťažšie cviky?
"Tu závisí veľmi od toho, ako je hráč a človek naučený fungovať mimo šampionátu. Lebo chalani sa venujú športu, chodia cvičiť, chodia behávať, posilňujú. Títo chalani sú zvyknutí. Ale u tých ostatných je dôležité cvičiť. Ale nie zložité cviky. Sval potrebuje aktiváciu a je potrebné udržiavať v tele proces prekrvenia. Niektorých po pár hlbokých drepoch, ktoré boli zamerané na rozsah pohyblivosti, boleli bedrá, lebo na to neboli zvyknutí. Cvičenia, ktoré som dával individuálne, tak väčšinou za mnou chodili tí hráči, ktorí sa udržiavajú celý rok a robia viac ako iní. Ale nechcem to rozdeľovať do skupín. Ale snažím sa do stávať do roviny aby som im neublížil, ale zároveň pomohol. A tak je to aj s masážou. Či už riešim športovú masáž, alebo regeneračnú, možno hĺbkové uvoľňovanie. Tu si tiež musím nájsť spôsob, že čo komu pomôže, lebo je to naozaj veľmi individuálne."

Ako je dôležité mať v čase večerného zápasu aktívny odpočinok počas dňa?
"Zasa poviem, že sto ľudí, sto chutí. Niekomu prechádzka po raňajkách urobí dobre, niekto chce ešte odpočívať. Ale to je aj o hlave a tá urobí veľa. Teda i to, ako sa človek nastaví z hľadiska regenerácie. Je dobré dať si po raňajkách krátku prechádzku, žiadne veľké cvičenie. Len sa prekrviť a rozdýchať. A tým, v akom sme boli prostredí, tak vzduch bol naozaj veľmi kvalitný a aj okolie bolo príjemné. Keď človek vidí tie krásne hory, tak potom je aj hlava pokojnejšia."

Nie ste výživový poradca, ale viete poradiť chalanom aj v tomto smere?
"Snažil som sa poradiť, ale ako ste povedali, nie som výživový poradca. Nechávam to na odborníkov. Ale vzhľadom k tomu, že športujem celý život, tak je dobré mať rozdelené živiny. Mať v primeranom množstve sacharidy, bielkoviny aj tuky. A aj cukor je dobré doplniť, najmä po zápase, ale je potrebné ho mať dostatok aj pred ním a aj počas zápasu. Ale musím povedať, že dvaja-traja hráči vedeli o výžive viac ako ja. Raz sme hrali o 18.00 a večera bola už o 15.30.  Tak sme sa rozprávali o tom, čo by bolo dobré dať chalanom po zápase. Takže nemalo to byť nič ťažké, zvolili sme tuniakový šalát. Tyčinka je málo, lebo veľa kalórií hráč spáli a odíde mu aj voda a to treba doplniť. Tuniak je bielkovina, mäso a tuk, k tomu kaiserka, kde sú zasa sacharidy. Zložené sacharidy sú po zápase vôbec najlepšie. Takže to bolo vyvážené. Ale celkovo ma prekvapilo to, že koľko chalanov sa v tom vyznalo a bolo dobré, že každý mal aj proteíny a vedel, čo potrebuje."

Po jednom zápase ste priamo v autobuse ošetrovali obrancu Rada Zelenku akýmsi prístrojom. Ako teda viete pomôcť v takýchto prípadoch?
"Čo sa týka zranení, pomôcť sa dá vždy, ale ide o to, ako vzniklo a ako ten mechanizmus prebehol. Či to bol pád, náraz, nejaký rotačný pohyb atď. Nemali sme len tak možnosť ísť na MR alebo RTG, takže ak bol nejaký svalový problém, snažil som sa to akútne riešiť. Musel som urobiť nejaké testy ktoré som sa v praxi naučil, hlavne však musím komunikovať s hráčom. Musím mať informáciu ako to vzniklo, čo hráč cíti pri akom pohybe, či ho to pichá, bolesť od 1 po 10 a tak ďalej. To sa týka svalu. Pri kĺbe je dobré mať RTG, ale pomocou testov viem zistiť, či ide o svalový problém, alebo o kĺb. Rado Zelenka dostal úder na rebrá a tam je bolesť väčšia ako to je len narazené, ako keď je to zlomené. Dal som mu ľad, Flector, aby sme predišli zápalu a elektroliečbu. Tento prístroj má tri programy. Jeden je s prúdmi, ktoré najviac ovplyvňujú bolesť a prekrvenie. Potom je stimulácia na posilnenie svalov a nakoniec masáž. Je to rýchla pomoc, ktorá naozaj dokáže pomôcť.

Čo všetko ste mali so sebou vo Vispe?
"Masážny stôl, banky, elektro prístroj, a overball, expandery a gumy, kinezio tejpy a rôzne pásky a suché ihly. S ihlami som absolvoval kurz tento rok, ale to je nadlho. Na akútne stavy to nie je, ale ako prídavná liečba to je skvelé a počas voľného dňa som ich chalanom aplikoval. Pichajú sa do svalov ale tak, aby som ich nepoškodil. Je to skvelá regenerácia."

Vedeli ste predtým niečo o hokejbale?
"Viem, že sme v ňom veľmi úspešní. Ja sledujem šport každý deň. Ak mám chuť na tenis, pozriem si ho a aj ho hrávam. O hokejbale viem dosť, aj som prešiel krstom po ceste z turnaja v Plzni a odpovedal som správne na otázku, koľko máme titulov. Dokonca som trafil aj tri krajiny zo štyroch, kde to bolo."

A ako vnímate tento šport?
"Prekvapil ma už turnaj v Plzni. Hrali sme štyri zápasy a nečakal som, že hokejbal je až tak náročný z pohľadu fyzičky. Nečakal som toľko hitov, v televízii to nevyzerá také tvrdé. A prekvapila ma aj rýchlosť, je to naozaj rýchle. Zápas s Kanadou mal úplne všetko, čo mal mať. Je vidieť, že to nie je len o tom, že chalani idú do práce a cez víkend si odohrajú zápas, ale že sa pripravujú. A k tomu treba aj taktické schopnosti a maličkosti, ktoré rozhodujú zápasy."

Máte ambíciu ísť v pozícii fyzioterapeuta aj na ďalšie MS?
"To je ťažké predpovedať."

Dobre, opýtame sa inak. Ak by ste sa mali rozhodnúť hneď teraz?
"V tejto chvíli určite áno, lebo partia bola úžasná, chalani ma prijali skvele. Ja som utiahnutý, ale s nimi som si sadol. A rešpektovali ma a to ma veľmi teší. A ja som rešpektoval ich. Za mňa to bola spolupráca nad očakávanie dobrá. Nevedel som do čoho idem, ale naozaj mi to chalani veľmi uľahčili."