Longauer prežíval finále pod veľkými emóciami: Najkrajší zápas v kariére

Tréner Slovenska do 23 rokov Marián Longauer sa so svojimi zverencami rozlúčil striebrom na MS.

Náš najstarší výber na turnaji si po dvoch zápasoch proti outsiderom Švajčiarsku a Veľkej Británii po prvý raz otestoval svoje skutočné možnosti v nasledujúcom zápase proti Kanade. Ten zvládli a po triumfe 2:1 nakročili do finále. "My sme po prvých dvoch zápasoch videli duel USA s Kanadou naživo. Ešte večer sme si pozreli aj video, spísali sme si niektoré veci. Vedeli sme, že na nás vybehnú, takže sme to čakali a chlapcov sme na to pripravili. Nám to veľmi pomohlo, verili sme, že ich môžeme zdolať," opísal zápas so zámorským gigantom tréner Longauer. 

Proti Kanade sa Slováci nenechali ukolísať do defenzívy ani pri veľkom tlaku súpera. Naopak, hrali aktívne do poslednej sekundy aj za cenu rizika, čo spolufavoritovi na titul rozhodne nevoňalo. Kanaďania boli zaskočení aktivitou našich hráčov, občas až frustrovaní. Svedčila o tom ich nedisciplinovanosť, ale aj verbálne konflikty, ktoré sa snažili neustále vyvolávať. "Aj zápas s USA sme zvládli veľmi dobre. Ale súhlasím s tým, že zápas proti Kanade bol z našej strany jeden z najlepších. My sme ním Kanaďanom nabúrali sebavedomie a odvtedy sa im vôbec nedarilo," dodal tréner SR.

Potom prišli dva zápasy s Českom. Najskôr posledný v skupine, ktorý už neriešil. "My sme si v ňom niečo vyskúšali, menili sme si pozície, ale finále sme hrali úplne inak. V tom prvom zápase sme nechceli odkryť karty, ale Čechov sme mali dobre odsledovaných. Ten posledný zápas v skupine sme brali ako prípravný, vyskúšali sme si nejaké prechody, ale veľmi sme nechceli ukazovať taktiku," potvrdil Longauer. 

Slováci v zápase prehrali 2:4, potom prišlo na rad finále. A v ňom sa v predĺžení priklonila šťastena na stranu domácich. "Určite to bol pre mňa najkrajší zápas v kariére. A je pre mňa aj zadosťučinenie, že som preukázal skúsenosti pri zvolení taktiky. Mňa ako trénera potom potešili slová trénera súpera, keď sa pochvalne vyjadril na našu hru. Bolo vidieť, že vo finále sme Čechov svojou hrou prinútil k tomu, aby mali patričný rešpekt."

Tréner Longauer prevzal žezlo reprezentácie v roku 2015 a už o rok neskôr sa na MS v Sheffielde predstavil s výberom do 16 rokov, kde získal striebro. Potom sa s tým istým ročníkom predstavil na MS v Kanade v roku 2018, kde získal bronz. Šampionát s U20 mu vzal Covid a tak si musel počkať až do Liberca. "Zo Sheffieldu zostali v kádri štyria chlapci, od Kanady siedmi. Tu je jednoznačne vidieť, že v kluboch sa s chlapcami pracuje. Niektorí začali hrať veľmi skoro za mužov, ako napríklad Martin Kolenčík a tým pádom rástli. My sme ich mali možnosť spoznávať v extralige a na sústredeniach sme videli, ako sa chovajú. A podľa toho sme pracovali. Táto naša práca s jedným ročníkom tak dlhú dobu bola prospešná," zamyslel sa Longauer.

A keďže v hre je možnosť, že ISBHF túto kategóriu ponechá, chcel by v nej košický rodák naďalej pokračovať. "Tým, že na klubovej úrovni trénujem mužov, chcel by som pri tom zostať, lebo mám najväčší prehľad práve o týchto hráčoch. Tak aj z tohto dôvodu a aj z toho, že s takýmito hráčmi pracujem dlhšie. Práca s deťmi by bol v mojom prípade krok späť, už by som to asi nevedel tak dobre robiť. Ak bude záujem, budem veľmi rád pokračovať. Pretože vidím, že sa to začína na mládežníckej úrovni robiť dobre," uzavrel Longauer.