Liba teší formovanie kolektívu i zdravý boj o miesta

Uplynulé víkendové sústredenie reprezentácie U20 sme si zmapovali s jedným z trénerov - Stanislavom Libom.

Čo vám ukázalo sústredenie a prečo ste zvolili miesto konania Svidník resp. Košice?
"V prvom rade som názoru, že 500 km je to rovnako zo západu ako aj z východu Slovenska (úsmev). Už na začiatku prípravy sme mali jasnú predstavu o rotácii konania miesta sústredení. Na jar sme odohrali výborné prípravné zápasy v Bratislave s Ružinovom a LG Bratislava. Teraz nám vytvorili výborné podmienky Lion Svidník s HBC Košice a môžem už dnes potvrdiť, že v polovici novembra sa stretneme na Považí. Spolupráca a komunikácia s extraligovými klubmi prebieha na jednotku a týmto by som chcel hneď na úvod za celý tím U20 poďakovať Svidníku a Košiciam za podporu. Spoločný obed a wellnes pobyt, ktorí nám poskytli, bola čerešnička na torte.

Ako teda hodnotíte sústredenie ?
"Veľmi kladne. Nechcel by som to zakríknuť, ale hlavné pozitívum je výborný kolektív, ktorý sa nám postupne kreuje. Chlapci výborne komunikujú a je vidieť veľkú snahu pobiť sa o miesto v zostave. Priznám sa, že práve to sme očakávali od častejších sústredení. Vytvoriť silný kolektív na ihrisku, ale aj mimo neho. Hra ktorou sa chceme prezentovať dostáva postupne svoje kontúry. Samozrejme je ešte veľa čo zlepšovať, ale od MS nás delí ešte 300 dní.

Aký je stav súčasného kádra v súvislosti s MSJ?
"Máme vytvorené jadro tímu, s ktorým chceme naďalej pracovať. V širšom výbere je zhruba 25 mien a sme radi, že väčšinu tvoria chlapci, ktorých vidíme víkend čo víkend behať po extraligových ihriskách. Samozrejme budeme chalanov naďalej v súťažiach sledovať a ak sa objaví niekto nový, kto si svojimi výkonmi vypýta pozvánku, tak šancu určite dostane. Ale jeden z dlhodobejších cieľov, ktorý sme si s kolegom Longauerom dali, je nájsť hráčov pre A mužstvo tak,  aby MSJ U20 nebol pre nich posledný kontakt s medzinárodným hokejbalom.

V kádri chýbal Ivan Gajdoš, ktorý by mal patriť k oporám na MS, prečo?
"Bohužiaľ si deň pred odchodom na sústredenie poranil na tréningu koleno. Na novembrovom sústredení očakávame návrat nielen Ivana, ale aj ostatných hráčov, ktorých momentálne trápia rôzne zranenia.

Ako ste spokojný s výkonmi brankárov?
"Samo Cigánik, Domino Fedor aj Kubo Balogáč predviedli cez víkend výborné výkony, takže spokojnosť. Boj o miestenku na MSJ je pri golmanoch tvrdý, ale potešilo, že napriek tomu si chalani pomáhajú a majú snahu spoločne napredovať. Otázka brankárov je stále otvorená.

Koľko sústredení by ste ešte chceli absolvovať pred MS?
"Ako som už spomenul, najbližšie sa stretneme v novembri. Máme predstavu, že by sme absolvovali sústredenia v dvojmesačných cykloch, ale v dnešnej nejasnej situácii môže ostať len pri plánoch. Samozrejme máme pripravený plán až do MS, priali by sme si naďalej nielen zápasy s extraligovými klubmi, ale aj medzinárodnú konfrontáciu.