U16 zvládla derby s Českom a je krok od finále

Prvý kľúčový zápas na svetovom šampionáte sme zvládli. Náš výber do 16 rokov si vďaka výbornej prvej tretine poradil s Českom suverénne 6:3 a rázne si tak vypýtal finálovú miestenku.


Slovensko U16 - Česká republika U16 6:4 (4:1,2:0,0:3)
Góly a asistencie:
3:40 Hlavaj (Jelluš, Král), 4:41 Melcher (Miňko, Lavička), 5:00 Pjatak (Muráň, Longauer), 14:29 Pjatak (Kaščák),  17:37 Švajlen (Faško-Rudáš), 21:44 Faško-Rudáš - 13:05 Čejka (Malecha, Bucek), 36:42 Tobiáš (Šilhán), 37:13 Bucek (Malecha), 44:01 Malecha (Šilhán) 

Slovensko: Jahoda (31. Lecký) - Kaščák, Sahúl, Lavička, Solník, Wágner, Gajdoš, Hvizdoš, Muráň, Švajlen, Minko, Melcher, Hlavaj, Kotvan, Pavelka, Čulen, Král, Longauer, Figura, Pjatak, Faško-Rudáš, Jelluš.
Česko: Šuhaj (16. Novotný) – Laurinc, Toman, Kaňák, Adámek, Šilhan, Zeman, Geisler, Deml – Procházka, Kamenář, Bucek, Šimek, Malecha, Čejka, Pichler, Tobiáš, Šmídl, Votípka, Zdrubecký, Novotný, Jun.

Kľúčový zápas proti Čechom odštartoval zákrok Jahodu po strele od modrej čiary. Celý úvod prvého dejstva patril nášmu súperovi, ktorý si bol vedomí svojej prehry s Kanadou a proti našim musel vyhrať. Ich optimizmus však schladil v štvrtej minúte Hlavaj, ktorého strela mierila do pravého vinkla Šuhajovej svätyne. O necelú minútu sme Čechom pripravili ďalšiu studenú sprchu, keď sa z dorážky presadil Melcher a totálne K.O. sme dokonali v čase 5:00, keď peknú kombináciu našich zakončil Pjatak tretím gólom v rade! Český brankár Šuhaj si dovtedy nepripísal na svoje konto žiadny zákrok. Naši boli pri chuti, ďalšiu veľkú šancu ale Miňko nevyužil. Jahoda mal ťažší zákrok až v deviatej minúte, bol však v tomto momente neprekonateľný. Prvý kvalitný zákrok si Šuhaj pripísal až po desiatich minútach, strelu od modrej čiary ukryl do svojho výstroja. V čase 13:05 sme bohužiaľ po prvýkrát inkasovali, rýchly protiútok Čechov zakončil presne Čejka. My sme odpovedali protiútokom, po ktorom sme mali možnosť prvej presilovej hry. Našim trvalo presne minútu, kým ju dokázali využiť, loptičku pretlačil za Šuhaja Pjatak.

Druhá tretina začala pre nás rovnako fantasticky. Po dvoch minútach sa oprel do strely Švajlen a zvýšil už na 5:1! Našich bolo zrazu plné ihrisko, zdecimovaným Čechom zobrali chuť na akýkoľvek odpor. Najskôr neuspel v samostatnom nájazde Pjatak, z následného tlaku však dokázal skórovať Faško-Rudáš a zvýšil už na 6:1. Veľkú šancu na siedmy gól mal v 25. minúte Figura, sám pred Novotným ale neuspel. Pred posledným dejstvom sme tak išli do kabíny s päťgólovým náskokom.

Do tretej tretiny nastúpil v našej bránke Lecký, tréneri si mohli túto zmenu vzhľadom na jasný priebeh dovoliť. Prvý zákrok si však v tejto časti hry pripísal na svoje konto Novotný. V siedmej minúte sa však naši reprezentanti dopustili v krátkom čase dvoch faulov a v oslabení 3 na 5 sme inkasovali druhý gól. Leckého prestrelil Tobiáš. V pokračujúcom oslabení 4 na 5 sme si opäť nedali pozor na hráčov súpera, ktorí znížili už na 3:6. Česi dostali krídla a onedlho po inkasovanom góle sme išli opäť do oslabenia. Tentokrát sme ho však prežili bez ujmy. Naopak, v nájazde sme už pri hre 5 na 5 mohli rozhodnúť, definitívny klinec do rakvy súpera sme však nezatĺkli. Posledné slovo patrilo opäť Čechom, minútu pred koncom skorigoval na konečných 6:4. Po tomto zápase je jasné, že našim stačí v posledných dvoch zápasoch iba bod k tomu, aby si po dvoch rokoch opäť zahrali finále.

Ľubomír Liška, tréner SR: "Začali sme výborne, viedli sme 3:0, takto sme si to predstavovali. Zdalo sa nám už na rozvičke, že Česi sú ako keby ľahostajní a to sme chceli využiť. V druhej tretine mali Česi zopár šancí, ale podarilo sa nám dať nejaké góly. V poslednej tretine sme boli veľakrát vylučovaní po čudných rozhodnutiach, myslíme si, že fauly neboli. Česi sa dostali na koňa, ale náš náskok sme už udržali. V hre 5 na 5 sme mali hru jasne vo svojich rukách."

  Team Played GF GD Points
Canada U16 4 21 19 12
Slovakia U16 3 23 15 9
Czech Republic U16 2 14 6 3
USA U16 2 3 -3 3
Switzerland U16 3 4 -7 0
Great Britain U16 3 2 -30 0