Legendy potešili oko diváka, viacerí mali slzy v očiach (FOTO)

Sobotný program majstrovstiev sveta juniorov spestril exhibičný zápas, v ktorom sa stretli legendy slovenského hokejbalu proti legendám Žiliny.

Zápas sa konal v rámci spomienky na 25. výročie zisku prvého titulu majstrov sveta, ktorý Slováci získali v roku 1999 vo Zvolene. Legendy Žiliny zasa oslavovali 35. výročie svojho vzniku. "Pripravil som to tak, aby boli zimomriavky aj slzy. Som rád, že sme si uctili hokejbal v Žiline aj ten slovenský. Chcel som, aby deti videli, že táto partia písala históriu. Bola to krásna akcia. Bol s nami v šatni aj Palko Demitra, mali sme jeho fotku v strede," uviedol organizátor akcie Róbert Kašša. 

O slávnostné vhadzovanie sa postaral Róbert Kašša starší, žijúca legenda hokeja v Žiline. Najlepší kanonier v histórii klubu a držiteľ dodnes neprekonaného streleckého rekordu 1. SNHL, keď v sezóne 1974/75 nastrieľal 55 gólov.

Legendy slovenského hokejbalu už podobnú akciu majú za sebou. Niektorí sa predstavili v exhibičnom zápase v roku 2014 v Bratislave počas MS juniorov a ďalší zasa v Košiciach počas svetového šampionátu mužov a žien. "Stretli sme sa aj takí, ktorí v Košiciach neboli. Ale čo bolo skvelé, bol už úvod v šatni. Na ihrisku bolo vidieť, že vek už nepustí, ale myslím si, že kolektív zostal taký aký bol a pre nás to bola aj spomienka na najkrajšie detstvo a vzťahy ktoré sme si vytvorili sú nenahraditeľné," dodal Róbert Košťál.

Viacerí hráči chytili hokejku do rúk po dlhých rokoch, jedným z nich bol aj člen Siene slávy ISBHF Mojmír Hojer. "Behal som po 10 rokoch, bol som odhodlaný dať jedno striedanie. Ale bolo to fantastické, Robo Kašša nás úplne uvaril. Kázal nám nechať veci pred šatňou a po vstupe do nej sme videli visieť naše dresy. Mám z toho stále zimomriavky."

V drese legiend nastúpil aj Jozef Ďuris. Hráč, ktorý získal titul vo Zvolene a potom pridal ďalšie tri v pozícii trénera. "Je to stále úžasná vec a som rád, že sme sa stretli zdraví a že toto bude pokračovať. Je to úžasné stretnúť sa s po rokoch a podebatovať nielen o hokejbale, ale aj o živote."

Po skončení veľmi úspešnej kariéry bola radosť pozerať aj na Michala Hrivnáka. "Veľmi som sa na to tešil. Nechcel som veľmi hrať, ale dostal som to direktívne rozkazom od Roba Kaššu. Neľutujem, že to takto vymyslel."

Kapitánom tímu bol Jozef Stümpel, ktorý má tiež v zbierke historický titul a pri ďalších bol v pozícii prezidenta Slovenskej hokejbalovej únie. "Bolo to krásne a neskutočné vidieť sa po rokoch. Na Zvolen 1999 máme krásne spomienky."

Prvý polčas odchytal Stanislav Petrík, ktorý už ukončil kariéru, ale stále pôsobí v mestskej lige. "Bola to super akcia, lebo ja som hral aj v roku 1999 a aj s tými hráčmi, ktorí ešte stále hrajú a boli aj teraz na MS vo Švajčiarsku. Bolo fajn pospomínať si a zabaviť sa spolu. Ja by som sa takto stretol každý rok, ale to asi nie je reálne. Ale je to fajn aspoň raz za čas, kým to ešte ide," povedal skúsený brankár, rovnako člen Siene slávy ISBHF.

Po zápase sa všetci hráči stretli v žilinskom hoteli, kde už pokračovala voľná zábava. "Sme zodpovední, takže nebude to ako za mlada. Bude to o to krajšie a úprimnejšie," uzavrel organizátor Robo Kašša. 

Legendy Slovensko - Legendy Žilina 6:4 (4:1)
Góly:
1. Kašša (Rampáček, Hojer), 7. Hojer (Stümpel), 13. Stümpel (Bujdák, Rampáček), 13. Thron (Ďuris), 24. Kollár (Krutý, Hrivnák), 30. Bujdák (Thron), rozhodujúci samostatný nájazd Thron - 9. Sobola (Lacko, Verčík), 23. Drábik (Slovák), 27. Chytil (Belan, Sobola), 29. Lacko (Slovák). Rozhodovali: Pikula - Nemček, bez vylúčení.

zostava SR: Stanislav Petrík (16. Martin Lohnický) - Róbert Košťál, Marián Giba, Jozef Ďuris, Roman Bujdák, Mojmír Hojer, Juraj Lamačka, Jozef Zemeš, Jozef Stümpel, Aurel Nauš, Branislav Thron, Michal Hrivnák, Milan Rampáček, Jaroslav Martinusík, Martin Kollár, Boris Oravec, Libor Teplický, Milan Beniač, Milan Ladiver, Róbert Kašša, Lukáš Piják, Matúš Krutý. Tréneri: Jaroslav Kolibík, Marián Gregorík            


zostava Žiliny: Martin Jelša (16. Andrej Dzurila) - Štefan Kučera, Vladimír Krakovský, Marián Bednár, Martin Hulín, Ľubomír Devečka, Irenej Chodelka, Michal Lacko, Lukáš Lajčiak, Pavol Slovák, Ivo Verčík, Milan Drevenák, Peter Drvár, Róbert Jedinák, Lukáš Chytil, Michal Šandor, Rudolf Belan, Róbert Drábik, Augustín Sobola, Milan Beniač, Milan Ladiver, Ivan Pulkert, Róbert Kašša. Tréneri: Vladimír Kontšek, Peter Jaráb