Liška očakáva veľkú nominačnú bitku o MS

Slovenskú reprezentáciu do 18 rokov čaká od 28. júna do 6. júla svetový šampionát V Liberci. Na konci januára absolvovala prvý zraz pod vedením trénera Ľubomíra Lišku a jeho asistenta Tomáša Hirkalu.

"Z pôsobenia v U18 a Tomáš z pôsobenia v U16 môžeme zužitkovať naše skúsenosti. Hráčov už poznáme, ale vyvíjajú sa. Niekto sa zlepšuje viac, niekto menej, ale je dôležité, že ich poznáme. A pribúdajú nám aj noví adepti na reprezentačný dres," povedal nám tréner Liška. 

Po prvom zraze mal kormidelník SR dobré pocity: "Na zraze bola správna nálada, taká tréningová. Mali sme k dispozícii hráčov bez výrazných individualít, pohybovali sme sa na takej úrovni, nazval by som to širšia reprezentačná úroveň. V boji o konečnú nomináciu budeme očakávať veľkú bitku. Pocity sú fajn, ale nerobíme predčasné závery. Tešíme sa na ďalšie sústredenia, som zvedavý, čo nám ukážu ďalší hráči." 

V nominácii pred prvým zrazom bolo aj nebývalé množstvo náhradníkov, reprezentačný kouč to vysvetlil takto: "Náhradníci boli väčšinou hokejisti, ktorí ešte majú povinnosti, ale očakávane, že sa na jar zapoja do súťaží a určite im chceme dať šancu, ak to myslia s hokejbalom vážne." 

Hoci Liška nechcel konkretizovať, ktorým hráčom by nominácia na MS nemala ujsť, kostru tímu má spolu so svojim asistentom zmapovanú: "Vďaka pôsobeniu pri U18 a U16 máme zmapovaných hráčov nielen po fyzickej stránke, ale aj charakterovej. A už na tomto zraze boli hráči, ktorých by sme tam chceli mať. Ale nechcem dávať niečo na papier. Všeličo sa môže zmeniť. Ale nejaké mená si vieme predstaviť, že budú na MS."

Zrejme najväčšia bitka sa prebehne na brankárskom poste. "Brankári vyzerajú naozaj silní, o tom svedčí aj ich pravidelná nominácia do reprezentácie U20. Verím, že budú pokračovať v nasadení a že ich čaká pekná hokejbalová jar. V útoku a v obrane ťažko povedať, ale radi by sme to doplnili nejakými skúsenými hráčmi. Potrebujeme to zdravo doplniť agresivitou. Takže budeme ešte hľadať nejaké kamienky a postupne poskladáme mozaiku," povedal Liška.

A aký je ďalší program pre výber do 18 rokov? "Plánujeme na konci februára urobiť sústredenia, kedy budú v akcii aj ostatné výbery. Potom necháme hráčov, nech sa sústredia na ligu. Ale ešte by sme chceli urobiť možno v apríli jednodňové sústredenie a po lige už dvojdňové. Tak nejak by mal vyzerať vrchol prípravy na MS."

Tréner slovenskej osemnástky je zároveň aj predsedom trénersko-metodickej komisie SHbÚ a pre nových adeptov, ktorí sa rozhodnú dať na trénerskú dráhu, má dobré správy: "Pripravujeme trénerské kurzy na konci marca pre trénerov 1. stupňa. Tak kto má záujem nech sa hlási. Verím, že sa nám pribudnú tréneri do našej hokejbalovej rodiny." 

O termínoch kurzov a podrobnostiach vás budeme informovať.