Hambálka teší bronz, ale ...

Vystúpenie slovenských hokejbalistiek na MS v Kanade sme zhodnotili s trénerom Mariánom Hambálkom.

Hambálka tešil bronz na krku, ale mal zmiešané pocity: "My sme chceli viac. Som presvedčený o tom, že tento tím mal na finále. Ale sme spokojní s bronzom."

Tréneri pracovali s dievčatami už päť rokov, bronz bol zatiaľ prvou odmenou. "My keď sme prebrali reprezentáciu, tak sme do nej nominovali hráčky od 15 do 18 rokov. Dievčatá pomaly dozrievajú a keď ostanú pokope tak z môjho pohľadu bude bronz neúspech. Vytiahli sme ďalšiu talentovanú 14-ročnú Lopušanovú, ktorá sa osvedčila tak, že treba dať pred ňou klobúk dole za to, čo dokázala. Ale všetko je o kolektíve. Ale aj ona do neho zapadla a na konci turnaja sme ukázali, že vieme hrať. Škoda zápasu s Kanaďankami. Ak by sa hralo dlhšie... Myslím si totiž, že sme boli zo všetkých tímov najlepšie kondične pripravení," povedal Hambálek.

Hambálka tešilo viacero vecí, zo siedmich zápasov ho sklamal výkon iba v jednom. "Mali sme lepšie a horšie okamihy. Prehrali sme zahanbujúco len raz, ostatné zápasy boli vyrovnané. Vedeli sme aký je systém hry a skúšali sme si v niektorých zápasoch čo na ktorého súpera platí. Nehrali sme 3 roky zápas na medzinárodnej úrovni a v prvom zápase proti Češkám sme mali na ploche 12 nových dievčat. Takže hlavy neskutočne pracovali. Ale od zápasu k zápasu sa to zlepšovali okrem zápasu v skupine s Kanadou. Ale to beriem na seba. Zvolil som zlý systém, ale chcel som vidieť, ako by ho dievčatá zvládli s takým kvalitným súperom. Všetkých sedem zápasov sme hrali  štyri päťky. Mali sme dobrého kondičného trénera, baby mali dobré rozcvičky, nezranila sa nám ani jedna hráčka. Skvelú robotu urobil aj masér. To nám veľmi pomohlo. Každá hráčka dostala rovnaký priestor, až od semifinále sme sa prispôsobili hre. Chýbali nám len skúsenosti. Zlepšili sme oslabovky, ale aj tu bolo vidieť menej skúseností."

Skvelou správou je, že tento výber má obrovský potenciál, sú v ňom totiž mladé hráčky. "Ja som si hovoril, že ak nezískame medailu, tak odstúpim. Lebo sme za tých 5 rokov sme do toho dali veľmi veľa a potrebovali sme nejakú odmenu. Ale prišlo to, takže si vyhodnotíme hráčky, čo bolo dobré a zlé, ale aj správanie mimo ihriska. Takže uvidíme, čo bude ďalej. Nezachytil somokrem brankárky, že by niektorá chcela skončiť. Máme len jednu staršiu hráčku Andreu Pastorkovú-Rišovú, ktorá sa rozhodla skončiť. Ja to chápem, lúčila sa na vrchole, ale dáme jej ešte  čas. Druhú staršiu máme len Vrškovú, ale má len cez tridsať a má ešte veľa pred sebou," dodal Hambálek.

Vo výbornom svetle sa ukázala len 14-ročná Lopušanová, ktorá sa dostala aj do All star tímu. K jej výkonom tréner uviedol: "Ja som ju spoznal pred tromi rokmi ako 11 ročné dievča. Podľa mňa je to talent ktorý sa narodí raz za 50 rokov. Na svoj vek je veľmi fyzicky vyspelá, ale je skromná a rozumná. A najmä hrá pre kolektív. Ja som ju zobral už vtedy v 11 rokoch medzi 18-ročné dievčatá. Sledovali sme ju, začala s nami trénovať ako 13-ročná už aj v áčku. Ale opakuje, je to výnimočný talent."

Do konca augusta sa trénerský štáb ešte predstaví na jednej akcii s výberom U16, k otázke, či niečo čaká aj ženy Hambálek uviedol: "Nie som na to nastavený. Neviem čo bude ďalej."

Výber U16 sa však stretne s rovesníčkami z Ćiech: "Chcem dať šancu hráčkam z U14, aby si okúsili atmosféru. Ja verím, že tam zasa nájdeme nejaké talenty, ale hlavné bude, aby ich to povzbudilo a aby sa nestratili. Je tam brankárka Sunegová ktorá má len 13 rokov a chytala už v zápasoch do 21 rokov a predviedla skvelý výkon. Ale máme tam aj iné hráčky. Zavoláme aj Nelu, aby im pomohla a odovzdala skúsenosti," uzavrel tréner SR.