Ženy chcú medailu, v Montreale ich čaká aklimatizácia už od stredy

Pred odchodom na MS sme sa zhovárali s trénerom ženskej hokejbalovej reprezentácie Mariánom Hambálkom.

Letíte do dejiska už 15. júna, o 4 dni skôr ako muži, prečo?
"Bohužiaľ, organizátor zmenil termín usporiadania šampionátu, pričom SHbÚ už mala letenky zakúpené na pôvodný termín. Týmto vznikol cenový problém zakúpenia takého množstva leteniek na jeden let. Následne boli dievčatá zo širšieho kádra oslovené, či nechcú ísť na vlastné náklady na MS v pôvodnom termíne letu. Dievčatá si túto možnosť samé odsúhlasili nakoľko chceli, aby boli na samotné MS plne pripravené a najmä aklimatizované. V rámci aklimatizácie si pred MS pozrú aj okolie Montrealu."

Ako ste spokojný s prípravou na šampionát?
"Príprava na šampionát trvala tri roky a bola veľmi komplikovaná vzhľadom na Covid a opatrenia spojené s nim. Počas celého obdobia sme stále hľadali možnosti ako sa dá stretnúť a pripravovať, bohužiaľ chýbala nám akákoľvek medzinárodná konfrontácia. Išli sme však v príprave inou cestou ako v minulom cykle a to pravidelnými zápasmi proti chlapcom. Ale konkrétna odpoveď na otázku je, že v podstate na tie podmienky aké boli, tak áno."

Ste spokojný s nomináciou na 100 percent, alebo vám tam niekto z rôznych príčin chýba?
"Na MS idú tie hráčky, ktoré sme ako realizačný tím spoločne vybrali a my týmto dievčatám plne dôverujeme. Samozrejme, ako pri každej nominácii boli aj hráčky, ktoré nemohli byť nominované z rôznych dôvodov, či už zranenia, alebo nie sú očkované. Samozrejme niektoré nám budú veľmi chýbať, ale opakujem sa, sme kolektív a všetky nominované zabojujú aj za ne."

Turnaj je náročný, rovnako aj systém, budete hrať v každom zápase prakticky o všetko. Pripravovali ste dievčatá aj po psychickej stránke?
"Opäť ideme na MS s veľmi mladým tímom a samozrejme venovali sme sa aj ich psychickej pripravenosti. Máme aj svojho kondičného trénera a aj jeho zásluhou ide tím dobre fyzicky pripravený a veľa krát od fyzičky závisí  aj psychika."

V ženskom hokejbale čakáme na medailu od 2015, ale konkurencia je silná. Môže nám vrátiť radosť práve tento výber? 
"Bolo by to odo mňa alibistické, ak by sme nemali takéto ciele. Všetci veľmi chceme uspieť."

Kto bude najväčším konkurentom Sloveniek?
"Kanada,USA a samozrejme ČR, čiernym koňom môže byť Libanon."

Máte už vyriešené funkcie kapitánky a asistentiek?
"Máme, ale oznámime to dievčatám až v dejisku turnaja v kabíne."

Kto by mal patriť v tomto výbere medzi najväčšie ťahúňky?
"Nebudem ich menovať, každá hráčka má v tíme svoje úlohy a ak každá splní tú svoju, tak môžeme byť ako kolektív úspešný."