DK vyniesla tresty pre hráčov Skalice

Prinášame vám rozhodnutie DK v kauze Skalica - LG Bratislava.

Jaroslav Martinusík, Róbert Mikéska
sp.zn. 31052022/Dk.

DK ShbÚ v zložení podpredseda Matej Pleško, člen Marián Valachovič, člen Braňo Remiáš a člen Marián Longauer rozhodla na zasadnutí konanom dňa 31. 5. 2022 o podnete na prešetrenie situácie z 5. stretnutia finále Extraligy seniorov medzi mužstvami HBK Hokejmarket Skalica a LG Bratislava takto:

Rozhodnutie

Hráčovi domácich číslo 46. Martinusík Jaroslav ukladá trest zastavenia akejkoľvek činnosti na dobu 12 mesiacov nepodmienečne podľa bodu 5 písm. d sadzobníka trestov disciplinárneho poriadku a finančnú pokutu vo výške 100% (150€) a hráčovi domácich číslo 75 Mikéska Róbert trest zastavenia akejkoľvek činnosti na dobu 9 mesiacov nepodmienečne podľa bodu 5 písm. C sadzobníka trestov disciplinárneho poriadku a finančnú pokutu vo výške 100% (150€). Doba trestu sa v období od 1. 6. 2022 do 31. 8. 2022 z dôvodu mimosezónneho obdobia pozastavuje a táto doba sa nepočíta do dĺžky trestu podľa čl. 2 bodu 5 disciplinárneho poriadku. Finančná pokuta s poplatkom za disciplinárne riešenie je splatná do 15 dní od vydania tohto rozhodnutia na účet Slovenskej hokejbalovej únie.

Odôvodnenie:

Disciplinárna komisia sa zaoberala udalosťami, ktoré nastali v závere stretnutia a ktoré boli popísané rozhodcami stretnutia. Z konania bol vylúčený predseda DK p. Dominik Vároš z dôvodu zaujatosti, nakoľko pôsobí v štruktúrach klubu LG Bratislava. DK mala k dispozícii videozáznamy skutkov natočené zo striedačky hostí prostredníctvom mobilného telefónu a záznam zo živého prenosu stretnutia na sociálnej sieti facebook, vyjadrenie trénera klubu hostí p. Jaroslava Šalku, vyjadrenie napadnutého hráča hostí Michala Šalku a vyjadrenie útočníka Jaroslava Martinusíka, rovnako písomné vyjadrenie rozhodcov stretnutia. DK komunikovala o situácii aj s osobami, ktoré sa priamo zúčastnili daného stretnutia.

V prípade hráča č. 46 Martinusíka Jaroslava došlo k obzvlášť závažnému fyzickému napadnutiu súpera, kedy ho zákerne a zozadu sekol hokejkou do oblasti chrbta, čím mu spôsobil zranenie s bližšie nešpecifikovanou dobou liečby. Poškodený hráč predložil DK lekársku správu, kde je konštatované pomliaždenie rebier a hematóm o veľkosti 15*5cm a informoval DK, že aktuálne je na bližšie neurčenú dobu práce neschopný. DK konštatuje, že zo strany poškodeného hráča nedošlo k žiadnej provokácii vedúcej k tomu, aby hráč domácich č. 46 takto reagoval. DK konštatuje, že takéto konanie je absolútne v rozpore so slušným a športovým chovaním a za žiadnu cenu nepatrí na hokejbalové ihriská. Poľahčujúcou okolnosťou v tomto prípade bolo, že hráč sa za svoj čin následne ospravedlnil verejne prostredníctvom svojej fanúšikovskej stránky na sociálnej sieti, SMS správou poškodenému hráčovi a emailom svoj čin oľutoval aj pred DK. Priťažujúcou okolnosťou je zvlášť surové, zákerné a pomstychtivé vykonanie priestupku a aj postavenie hráča v klube.

V prípade hráča č. 75 Mikéska Róbert došlo k hrubému fyzickému napadnutiu trénera hostí Jaroslava Šalku, ktorý po stretnutí prišiel na súperovu polovicu ihriska a čupol si k hráčovi Martinusíkovi aby mu vynadal za to, čo urobil na hráča jeho družstva a zároveň jeho syna. K fyzickému kontaktu medzi trénerom hostí Šalkom a hráčom domácich Martinusíkom došlo len v rovine odstrčenia Šalku Martinusíkom po slovách, ktoré mu tréner venoval. Na to k nemu pristúpil hráč č. 75 Mikéska Róbert a pästnými údermi do oblasti hlavy a iných častí tela na neho zaútočil v dobe, kedy tréner hostí Šalka čupel pri domácom hráčovi Martinusíkovi. Podľa vyjadrení oboch zúčastnených strán a zhliadnutí videozáznamu DK konštatuje, že zo strany trénera hostí Šalku nedošlo k žiadnym úderom voči hráčom domácich. Po tomto útoku bol Mikeska Róbert od trénera oddelený domácim usporiadateľom a vyprevadený smerom k svojej polovici ihriska. Pri odchode od miesta potýčky k nemu ešte pristúpil hráč č. 46 Martinusík Jaroslav a koncom hokejky ho atakoval do oblasti hrude, za čo mu bol rozhodcami udelený trest 5+OK.

Disciplinárna komisia konštatuje nasledovné: V závere zápasu nastalo útokov a potýčiek viac, pre krátkosť času do MS sa DK rozhodla konanie o udalostiach v závere stretnutia rozdeliť na dve časti aby nezdržiavala uzatvorenie finálnej zostavy reprezentácie pred blížiacimi sa MS, na ktoré figurovali v predbežnej nominácii inkriminovaní dvaja hráči. DK nebola žiadnym spôsobom ovplyvňovaná zo strany vedenia únie, nebol na ňu nikým vyvíjaný žiadny nátlak ani jej nebolo odporúčané ako má rozhodnúť. Ďalej DK konštatuje, že sa dostala do situácie, kedy má rozhodovať o osude skladby reprezentačného tímu pred MS. Článok 2 bod 5 disciplinárneho poriadku hovorí, že DK môže pri
zastavení činnosti jednotlivcovi udeliť buď tzv. Termínovaný trest, ktorý sa vzťahuje na všetky stretnutia vrátane priateľských pričom v disciplinárnom poriadku nie je jasne špecifikované či iba v pôsobnosti SHbÚ alebo ISBHF alebo tzv. Špecifikovaný trest na stretnutia uvedené v rozhodnutí. DK pristúpila k tzv. Špecifikovanému trestu na stretnutia všetkých súťaží a turnajov riadených a spadajúcich pod SHbÚ respektíve zahraničné súťaže a turnaje spadajúce pod štruktúry ISBHF s výnimkou medzinárodných podujatí. DK nechce zasahovať do skladby národného tímu pred blížiacimi sa MS. Skladba národného tímu je plne v kompetencii hlavného trénera a jeho realizačného tímu, ktorý je zodpovedný za kvalitatívnu ale aj morálnu stránku súpisky mužstva. Jeho rozhodnutie musí v záverečnom hlasovaní odsúhlasiť Výkonný výbor SHbÚ a preto sa DK rozhodla, že túto kompetenciu prenecháva hlavnému trénerovi reprezentácie a Výkonnému výboru SHbÚ. DK sa rozhodla, že hlasovaním vydá svoje stanovisko, či odporúča respektive neodporúča nomináciu oboch hráčov na
MS. V pomere 4:0 sa DK uzniesla, že neodporúča štart oboch potrestaných hráčov na MS z dôvodu nemorálnosti ich konania.