V Čechách môže byť už cez víkend rozhodnuté o titule, zálusk na zlato majú aj traja Slováci

V českej extralige je už tento víkend na programe finále. Stretnú sa v ňom obhajca titulu Kert Park Praha a H.A.K. Autosklo Pardubice. Zápasy o titul majú aj výraznú slovenskú stopu, v tíme Pražanov pôsobia až traja majstri sveta.

Kert Park narazil vo štvrťfinále play off na Most, z postupu sa tešil po výsledkoch 8:2 a 4:1. Zdatnejší súper sa mu postavil v semifinále. Hradec Králové predtým prekvapujúco v dvoch zápasoch zdolalo Kladno, víťaza základnej časti. "Pirátov" z Hradca však Kert zdolal 5:2 doma, na ihrisku súpera triumfoval ešte výraznejšie - 10:4. "Hladko to vyzeralo možno len výsledkovo, ale v momentoch, kedy sa lámali zápasy, sme ukázali silu a skúsenosti," povedal pre náš web Lukáš Horváth. Obranca majstrov sveta z Košíc pôsobí v tíme Kertu prvý rok, spolu s ním je v tíme aj Boris Oravec a Radovan Dejneka. "Rado Dejneka je teraz zranený, ale Boris je veľkým prínosom. Všetci sú radi, že hrá s nami a nie proti nám (úsmev). Ukazuje kvality, ktoré sú zname. Bojovnosť, rýchlosť, nedá sa odstaviť od loptičky," dodal Horváth.

V ceste sa obhajobou titulu sa proti Kertu postavia Pardubice. Tento tím mal cestu v play off oveľa ťažšiu, ale aj napokon zvládol v najkratšom možnom čase štvrťfinále aj semifinále. "Je to atraktívny súper s kvalitným brankárom, určite to nie je nejaké extra prekvapenie, že sú Pardubice vo finále. Ale vnímame našu kvalitu a poviem to tak, že sa môžeme zdolať len sami. Čiže ak chceme získať titul, musíme hrať našu hru," myslí si slovenský reprezentant.  V Čechách sa po pandémii vracia život do normálu, Kert v prvých zápasoch povzbudzovalo asi 200 až 300 fanúšikov. Na finále ich môže byť ešte viac.

O držiteľovi titulu sa môže v Česku rozhdnúť už tento víkend. Hrá sa na dva víťazné zápasy, prípadný tretí je na programe o týždeň v sobotu. "Je to také zvláštne hrať na dva víťazné, v hre bol návrh, aby sa finále hralo na tri, ale nechceli sme to naťahovať," prezradil Horváth.

Reštart českej extraligy odštartoval po pandémii v polovici mája, Horváth o úrovni zápasov po dlhej prestávke povedal: "Väčšina hráčov na čele s trénerom chceli súťaž dohrať. Zápasy v základnej časti boli také kadejaké, ale posledný zápas na Kladne už mal nádych play off. A v play off je už to kvalitou oveľa lepšie, určite je to na úrovni play off u nás na Slovensku." 

Horváth nefiguruje v nominácii na augustové prípravné zápasy proti Čechom, rovnako ani Dejneka a Oravec. So spoluhráčmi z Kertu sa však už o zápasoch rozprávali. Slovenskí tréner Hojer a Gregorík nominovali na akciu viacero nových tvárí, veľa opär nechajú odpočívať.. "Česi budú v úplne v plnej sile, boli prekvapení, že my budeme mať viacero nováčikov. Takže hovorili sme spolu len o tomto," uzavrel Horváth.