Výborné Mamut Cupy na východe, august v znamení repre akcií, v SHbE mužov bude 12 tímov

Na Slovensku sa vo veľkom rozbehli Mamut Cupy, leto bude veľmi pestré aj čo sa týka reprezentačných výberov.

Na aktuálne témy sme sa rozprávali s predsedom ŠTK Jaroslavom Mihalom. Pôvodne sme mali v pláne  urobiť podcast, ale ten sa napokon nepodaril zrealizovať pre neočakávané technické problémy so zvukom.  

Ako hodnotíte uplynulé Mamut Cupy?
"Pokiaľ sa rozprávame o kvalite hráčskej, tak Mamut Cup U23 bol nadupaný a zápasy sa blížili ku kvalite zápasov v slovenskej extralige. Hráči hrali neuveriteľne rýchlo a aj reprezentačný tréner si to pochvaľoval. Ale dopočul som sa, že v zápasoch bolo aj veľa nevraživosti. Takže by bolo dobré, aby v kluboch popracovali aj na disciplíne. Ale toto sa nám na Mamut Cupoch stáva. V tímoch je totiž aj veľa hokejistov a tí prinášajú takú zlú krv, ale to nehovorím preto, aby som ich nejakým spôsobom dehonestoval. Aj ostatné Mamut Cupy boli kvalitné, myslím, že dlhá pauza nezanechala na hráčoch výrazné stopy. Bol som v Košiciach a Trebišove a musím naozaj vyzdvihnúť organizáciu. Takto si to ja aj moje okolie predstavujem, takto by to malo vyzerať všade. Bolo to fantastické. Aj detské a aj ženské turnaje prebehli v poriadku, neboli žiadne problémy."

Aké turnaje sa ešte uskutočnia?
"Ešte nás čakajú Mamut Cupy detí do 8 a 12 rokov a do 10 a 14 rokov."

Cez víkend mali sústrednie mládežnícke reprezentácie, ako budú vyzerať ďalšie zrazy?
"Zraz mali novotvoriace sa reprezentácie do 18 a 20 rokov, ktoré by mali mať o rok MS. Na konci júna od 27. do 28. má zraz kategória do 16 rokov, ktorú čaká o rok Svetový pohár. V auguste 14. a 15. idú muži do Litomyšle na dvojzápas s Českom a sparing partnera im ide robiť reprezentácia do 21 rokov. Ale to je ako keby poďakovanie pre hráčov v tejto kategórii, ktorým zrušili MS. Preto si idú zahrať s českými rovesníkmi v rovnakej kategórii. Je to pre nich generačná rozlúčka. Potom o týždeň na to 21. augusta, sa reprezentácia do 16 rokov a dievčatá do 21 rokov predstaví vo Svitavách, kde odohrá zápasy proti domácim a na druhý deň budú hrať v Žiline výbery do 18 a 20 rokov tak isto proti Česku."

Vy ste pri slovenskom hokejbale od roku 1982, bola spolupráca s Čechmi vždy taká výrazná?
"Nevraživosť bola možno medzi hráčmi, ale medzi funkcionármi nikdy. Či už boli pri kormidle páni Fiala, či Kozel, spolupráca medzi nami bola vždy na vysokej úrovni. Teraz nám paradoxne korona pomohla, pretože aj my a aj Česi potrebujeme kvalitné zápasy. Preto sme návrh Čechov, ktorí s tým prišli, veľmi radi prijali. Česi nám často vychádzajú v ústrety. Dokonca nám zaplatia tréning v Litomyšli a hľadajú nám aj ubytovanie. Táto spolupráca je na veľmi dobrej úrovni."

Ako vnímate blížiace sa zápasy s ČR? Neobávate sa fiaska, keďže Česi majú v plnom prúde ligu a my máme už takmer ročnú pauzu?
"Nejaká obava tu je, ale stále je to len príprava. Relatívne mladším hráčom, ktorí teraz sú vo výbere, dajú tieto zápasy viac ako liga. Uvedomia si, kde sa musia zlepšiť. Ale áno, my nemôžeme hazardovať. Na druhej strane my sme v príprave s Čechmi vždy ťahali za kratší koniec, ale na MS sme s nimi v rozhodujúcich zápasoch vždy vyhrali. Ako hovorí líder nášho tímu Jaro Martinusík, bič plieska na konci. Aj na MS v Košiciach sme s nim v skupine prehrali, ale napokon sme sa stali majstrami sveta. Takže poviem takto, že som na vážkach a nebol by som rád, ak by sme dostali nejaký výprask, ale verím, že tréneri zvolia vhodnú taktiku a že sa hráči pobijú o miesta a o dobrý výsledok."

Pristavíme sa ešte pri tituloch, Slováci mali vždy vo finále iného súpera. O čom to svedčí?
"Kvalita v mužskej kategórii išla neuveriteľne hore. Tí, ktorí rozprávajú niečo iné, nehovoria pravdu. Začalo to už v Plzni v roku 2009, kde bola vo finále India. Potom o dva roky neskôr to bolo o Kanade a Česku, ale trénerské kormidlo našej reprezentácie následne prebral Jožko Ďuris a on zmenil podstatu. Kým jeho predchodca Roman Torök preferoval hokejistov, Ďuris logicky náš výber iba hokejistami dopĺňal. Veď počas štyroch titulov boli v našej reprezentácii len dvaja hokejisti - Marek Slovák a Patrik Svitana. A to sú hráči, ktorí hrajú hokejbal dlhé roky a majú ho radi. Všetci ostatní boli čistí hokejbalisti. Toto bol zlom, kedy sme pochopili, že môžeme z hokejbalistov poskladať aj tri kvalitné výbery. Vrátim sa ale ku konkurencii, ktorá je veľká. Teraz môžu vyskočiť Taliani, Gréci, ale aj iní. Nie je to tak ako v 90. Rokoch, kedy to bolo o troch tímoch. Teraz je to oveľa lepšie. A Taliani boli už v roku 2005 v Pittsburghu tretí, tam vyhoreli Česi, keď prehrali s Portugalskom. Českí tréneri Kadlec a teraz aj Maršner hovoria, že každá medaila z MS je dobrá. Človek nikdy nevie, my tiež nevieme, čo bude. Sme jediná krajina, ktorá má z MS medailu. Dúfam, že budeme úspešní aj naďalej."

Ako to vyzerá s barážou o účasť v najvyššej súťaži?
"Do baráže sa prihlásil iba Poprad, ktorý rozšíril enklávu z východného Slovenska na päť tímov. V lige tak bude opäť 12 účastníkov. Sme jeden z mála športov, ktorý má 12 tímov v najvyššej súťaži. Toľko ich nemajú ani hádzanári, či volejbalisti. A dokonca ani hokejisti, ak si odmyslíme zahraničného účastníka z Miškovca."

Na východe sa hokejbal prudko rozrastá, ako to vnímate?
"Videl som už v minulosti, ako sa významne pracovalo na východe s mládežou. Toto je prirodzený efekt. Možno zanikne Kežmarok, ale namiesto neho bude Spišská Belá, čo je tiež logické vyústenie procesu. V Belej sa s mládežou pracuje už od útleho veku. Chodia na Mamut Cupy už od kategórie U8. Ja spomeniem len jedno meno ako príklad - Filip Mešár. Ten chlapec hrá hokejbal od 8 rokov. Pamätám si zápasy, kedy Sp. Belá vyhrala 10:0 a on dal 9 gólov. Samozrejme prednejšia je pre neho hokejová kariéra, ale budeme veľmi radi, keď zostane naďalej aj  pri hokejbale. S mládežou pracujú aj vo Vranove, Košiciach a Trebišove, počuť je o humenských levíčatách. Takže nebudem prekvapený, keď čochvíľa budeme mať v extralige ďalší tím z východu. Mám mail od hokejového klubu Sabinov, ktorý sa chce stať členom SHbÚ. Takéto maily nemám vôbec zo západného Slovenska. Tam je to stále o dvoch kluboch z Bratislavy a zo Skalice. Potom je tu ešte Nitra a v strede Pruské a Považská Bystrica a v Turci Vrútky. Počul som, že aj vo Zvolene vyvíjajú snahu o extraligu a možno aj Liptovský Mikuláš. Ale vrátim sa k východu, to sú silné veci, ktoré sa tam dejú. A k čomu to pripisujem? Je tam určite menej možností ako napríklad v Bratislave, kde sa to viac delí do rôznych športov. Takže asi to bude tým."

Nemáte obavy, že bude pri toľkých kluboch na východe nedostatok hráčov a skončí to ako v Turci, kde už nie je Diaková a najmä Martin?
"Môže sa to stať, lebo v podstate aj pred minulou sezónou prešlo niekoľko hráčov zo Svidníka do Vranova. Ale napriek tomu Svidník funguje a mám informácie od trénera Holečka, že Svidník z mapy nevypadne. Je tu ešte aj Prešov, kde funguje mládež aj liga a môže fungovať ako zásobáreň hráčov tých klubov. Ale aj o Prešove som počul, že sa časom môže objaviť v lige mužov. Pozícia východu v slovenskom hokejbale je teraz naozaj silná. V začiatkoch bola silná Bratislava teraz sa to otočilo. Ale my sme Slovenská hokejbalová únia, takže to je v poriadku Aj keď kluby zo západu budú frflať, že musia viac cestovať. Ale to predsa platí aj naopak."

Zaoberáte sa už určite aj novým ročníkom SHbE. Kedy sa začne?
"Začne sa 4. septembra. Niekto chcel začať ešte o týždeň skôr, ale to nebudeme siliť. Bude to klasická vec, koncom novembra, alebo prvý decembrový týždeň sa bude ešte hrať, lebo tam bude aj reprezentačný zraz. Koncom februára sa začne odvetná časť. Skončíme o niečo skôr, keďže nás čakajú MS v Kanade a trénerom chceme dať viac priestoru na skladbu kádra. Samozrejme, ak nám to epidemiologická situácia nenaruší. U mládeže je to podobné. Kategória U19+ bude hrať dlhodobú súťaž, ostatné turnajovým spôsobom."

Mládež bude pokračovať v rovnakých kategóriách?
"Kluby chcú vytvoriť novú kategóriu U18 a U20. To musíme ešte predebatovať na konferencii 5. júla. Uvidíme, čo z toho bude. Či sa zachovajú staré kategória, alebo pribudnú nové. Ale najväčší problém je s termínmi. Nenakreslíme si viac víkendov ako máme, ale ak sa to bude dať, tak to rozšírime."

Ako ovplyvní dvanásty tím žreb jednotlivých zápasov?
"Či je 11 alebo 12 mužstiev je jedno, akurát nebude mať nikto voľno. Nepočítame so žiadnym urýchlením. Sezóna skončí najneskôr koncom mája, možno aj skôr. Viem, že reprezentační tréneri toto nemajú radi, ale inak sa to urobiť nedá. Česi hrajú rozhodujúce piate zápasy v strede týždňa, čím ušetria jeden víkend, ale ja keď som toto navrhoval, tak to neprešlo. Štyri dvojkolá, ktoré sú naplánované, sú tak akurát."

Máte pred novou sezónou na stole nejaký zaujímavý prestup?
"Zatiaľ nie, ešte nie je prestupové obdobie. Ale mám už na stole jeden prestup od 1. júla a to Reného Svitanu do Považskej Bystrice. Je to mladší brat nášho vynikajúceho reprezentanta Patrika. Zatiaľ neviem nič, ale vy novinári viete určite viac ako ja (úsmev)."

Ani hráčov, ktorí sú rodáci z Popradu a hrajú v iných tímoch?
"Asi myslíte Liptáka s Teplickým, ale mám indície, že tento rok ešte nie. Neviem, ako Poprad zloží mužstvo, ale viem, že rátajú aj s týmito hráčmi. Ale správna chvíľa na návrat do Popradu ešte neprišla, aspoň tak som to počul ja."