DK potrestala klub z Vrútok i jej hráčov

Disciplinárna komisia riešila v týždni podnet na klub Kometa Vrútky. Prípad sa stal ešte v máji počas extraligového zápasu so Skalicou.

R O Z H O D N U T I E

DK ShbÚ v zložení predseda Dominik Vároš, člen Marián Valachovič, člen Branko Remiáš, člen Matej Pleško a člen Marián Longauer rozhodla v neverejnom zasadnutí konanom dňa 23.10.2019 o podnete na prešetrenie situácií počas a po zápase medzi HBK Kométa Vrútky a
HBK Hokejmarket Skalica t a k t o :

Podľa sazdzobníka trestov DK časti A ods. 6, písm. a), ďalej podľa časti B ods. 1, písm. b) a

ods.2, písm. d) zbierky predpisov T R E S T Á klub Kometa Vrútky:

1. Finančnnou pokutou vo výške 24,00- eur.
2. Zatvorením domáceho ihriska na dobu 8 zápasov podmienečne s dobou trvania
podmienky do konca sezóny SHBE muži 2019/2020.
3. Zastavením a zákazom činnosti pánovi Mariánovi Matuškovi ako funkcionárovi
klubu alebo ako usporiadateľ stretnutia do konca sezóny SHBE muži 2019/2020.

ďalej

Verejné pokarhanie hráča Martina Kolčáka za nevhodné správanie v priestoroch športoviska po zápase a najmä za silné homofóbne výroky a prejavy.

O d ô v o d n e n i e

Na základe podnetu a zápisu o stretnutí zo dňa 4.5.2019 prešetrila DK SHbÚ situácie počas a po zápase medzi HBK Kométa Vrútky a HBK Hokejmarket Skalica. Po preskúmaní všetkých dôkazov a po prejednaní dostupných informácií od dotknutých strán, aktérov a svedkov, sa komisia jednohlasne rozhodla udeliť vyššie spomenuté tresty a pokarhanie. Vzhľadom na finančnú situáciu a s prihliadnutím na fakt, že klub si svojpomocne rekonštruuje domáce ihrisko, sa predseda DK ShbÚ rozhodol maximálne znížiť finančnú pokutu. Z dôvodov nezvládnutia situácie zo strany usporiadateľa a rovnako z osobného pochybenia jednotlivca ako usporiadateľa, sa rozhodla DK ShbÚ pre zatvorenie domáceho ihriska a to či nového alebo v okolí 10 km. Avšak s prihliadnutím na fakt, že predchádzajúca DK ShbÚ si v tomto prípade nesplnila svoju povinnosť, rovnako vzhľadom na výstavbu a rekonštrukciu domáceho ihriska, sa DK ShbÚ jednohlasne zhodla, že trest podmienečne odloží do konca sezóny 2019/2020.

DK zároveň apeluje na hráčov, funkcionárov, usporiadateľov a najmä divákov, aby sa vyhýbali nešportovému konaniu na ihrisku i mimo neho. V opačnom prípade sa k pôvodnému trestu pripočíta trest nasledovný za vzniknutú situáciu. Rovnako DK apeluje na hráčov, funkcionárov, usporiadateľov a divákov, aby sa vyhli rasovým, náboženským či homofóbnym prejavom. V opačnom prípade je možné riešenie sporov podľa trestného zákona SR zo strany poškodeného. DK SHbÚ má z vyššie uvedených dôvodov za zcela opodstatnené uloženie vyššie uvedeného trestu vo výrokovej časti a nie je možné sa po uplynutí polovice trestu odvolať a požiadať o predčasné zníženie alebo úplné zrušenie podmienky.