Dvadsať zaujímavostí o Švajčiarsku

Švajčiarsko privíta hokejbalovú elitu po druhýkrát v histórii. My sme pre vás pripravili súhrn informácií, ktoré by ste o tejto krajine mali vedieť. Niektoré vás určite prekvapia.


1. Samotou najčastejšie trpia práve tí najmenší, a preto sa švajčiarska vláda rozhodla kodifikovať zákon hovoriaci o tom, že človek nemôže chovať iba jedno morské prasiatko, ale musí ich mať doma minimálne dve. Švajčiari si uvedomujú, že aj morské prasiatka sú spoločenské zvieratá a bez kamaráta zostávajú osamelé, čo v niektorých prípadoch môže skončiť až depresiou či predčasným uhynutím. Kto vie, ako by podobný zákon fungoval aj medzi ľuďmi, veď my sme morským prasiatkam celkom podobní - tiež potrebujeme niekoho, s kým môžeme tráviť svoj čas. 

2. Kvalitná švajčiarska čokoláda s typickým trojuholníkovým tvarom a lahodnými kúskami medovo-mandľového nugátu rozplývajúca sa na jazyku. Takto by sme mohli charakterizovať čokoládovú pochúťkuToblerone, ktorú začal v roku 1908 vyrábať Theoder Tobler s Emilom Baumannom v meste Bern. Ak si už niekedy Toblerone vyskúšal, bol si v tej chvíli vo väčšom spojení so Švajčiarskom, akoby si možno bol predpokladal. Aj keď sa Toblerone v minulosti vyrábalo aj v Anglicku či dnes už neexistujúcej Juhoslávii, aktuálne sa všetka jeho produkcia sústreďuje výhradne do švajčiarskeho mesta Bern, čiže miesta, kde tradícia Toblerone začala. 

3. Ak začne v noci silno snežiť, bude tak veľa snehu, že pokryje cesty a bude takmer nemožné po nich jazdiť. Ale môžete sa staviť, že cesty budú vyčistené do ôsmej hodiny ráno. 

4. V prípade atómovej vojny majú Švajčiari bunkre schopné prijať 100% populácie krajiny. 

5. V prípade vojny môžu byť diaľnice premenené na pristávacie a vzletové dráhy rýchlym odstránením krajníc a nadchodov. Piloti švajčiarskej armády počas tréningu nikdy nejdú nadzvukovou rýchlosťou. Kvôli tomu, že je Švajčiarsko príliš malé je nemožné nenarušiť hranice inej krajiny pri takej rýchlosti. Podľa môjho švajčiarskeho priateľa: „Čo sa týka nadzvukových letov, práve uzavreli dohodu s Francúzskom, ktorá im dovoľuje letieť do Francúzska a naspäť, aby mohli ísť nadzvukovou rýchlosťou.“  

6. Známe švajčiarske nožíky sú vraj preto červené, aby ich bolo lepšie vidieť v snehu.

7. Ich autá vlastne vyzerajú ako nové. Dostanete pokutu ak si nedáte rýchlo opraviť záhyb, alebo škrabanec. 

8. Platia nezamestnaným približne dva roky, čo samo o sebe nie je unikátne, ale zahŕňa to platenú dovolenku. Cestovanie a ubytovanie niekde inde sú zahrnuté. 

9. Švajčiarska zdravotná starostlivosť patrí jednoznačne k tým najlepším na svete. Svedčí o tom aj jeden z hlavných indikátorov.Švajčiarsko má najvyšší počet nemocničných postelí na 1000 obyvateľov na svete – 5,8. 

10. Vo Švajčiarsku sa na rozdiel od Slovenska majú učiteľa veľmi dobre. A to aj relatívne. Vo Švajčiarsku učitelia patria medzi najlepšie platených zamestnancov. 

11. Každý švajčiarsky muž má povinnosť mať doma zbraň. Získa ju po skončení povinnej vojenskej služby. Táto zbraň slúži na ochranu majetku a samozrejme na rýchlu mobilizáciu. 

12. Najznámejším švajčiarskym syrom je určite ementál, zo Švajčiarska však pochádzajú aj Gruyére, Vacherin a Apenzeller.

13. Pri Ženevskom jazere si svojho času kúpila nahrávacie štúdio skupina Queen so slávnym Freddym Mercurym, jazero je známe aj viac ako 40-timi vrakmi na dne. 

14. Švajčiarsko patrí medzi najbohatšie krajiny na svete a zároveň medzi štáty s najnižšou kriminalitou.

15. Najbohatším obyvateľom Švajčiarska je švédsky zakladateľ obchodného domu IKEA – Ingvar Kamprad (má majetok približne 40 miliárd dolárov). 

16. Vo Švajčiarsku je vraj viac bánk ako zubárov, v ostatných rokoch však banky prekonali kaviarne Starbucks. 

17. Najpopulárnejším nápojom je víno, známymi pochúťkami sú najmä čokoláda a syry. 

18. Eutanázia je vo Švajčiarsku legálna. Podobne ako v Belgicku, Holandsku a Luxemburgu. V Švajčiarsku sa nachádza viac ako 1500 jazier, preto sa nikdy nenachádzate ďalej ako 16 km od vody. 

19. Švajčiarsko sa pýši aj najväčšími hodinami v Európe, nádherné hodiny na kostole Sv. Petra v Zurichu s priemerom 8,7 metrov dokonca prekonali 9-metrové hodiny na železničnej stanici v meste Aarau.

20. Medzi najznámejšie svetové značky švajčiarskeho pôvodu patria aj potravinové giganty Nescafé, Nestlé, Lindt, personálna agentúra Adecco, Davidoff, Schindler, Geberit, Logitech a iné.