Tomáš Záborský si zahral na hokejbalových majstrovstvách Fínska

Hokejbal je obľúbeným doplnkovým športom pre takmer každého hokejistu. Tomáš Záborský však má k nemu o niečo vrelejší vzťah, ako nám povedal, tento šport si zamiloval.


Tomáš Záborský, slovenský hokejový reprezentant, je jedným z tých hráčov, ktorí majú veľmi blízko aj k hokejbalu. Každoročne ho možno vidieť na známom veľkom turnaji Országh Cup, no nielen tam. V rodnom Trenčíne má dokonca svoj vlastný klub. "Má názov Avangard Trenčín, kde okrem hokejistov z extraligy, ako napríklad Šišovský, či bratia Klímovci, pôsobí aj pár hráčov z extralligového Pruského," prezradil nám Tomáš, ktorý si na chlebík momentálne zarába vo Fínsku. A práve v Helsinkách, kde rodák z Trenčína pôsobí, sa konali majstrovstvá Fínska v hokejbale. Ich súčasťou bola aj exhibícia, v ktorej si 27-ročný útočník zahral po boku takých domácich hviezd, ako Komarov, Granlund, Barkov či Jarko Ruutu. "Hokejbal milujem. V mestskej lige v Trenčíne hrám stále od pätnástich rokov," povedal ďalej Záborský. O jeho láske k hokejbalu sme sa mohli presvedčiť aj pri inej hokejbalovej exhibícii v roku 2013 pri príležitosti MS juniorov v Bratislave, na ktorú dorazil s potešením napriek tomu, že ihneď po nej cestoval na dovolenku.

Majstrami Fínska sa napokon stal tím NY RILLATAA, v ktorého drese sa predstavila aj vychádzajúca hviezda Floridy Panthers, druhý muž draftu z roku 2013, Alexander Barkov. Nám známe tímy Poropojat a Pelikassit sa nezúčastnili kvalifikačných turnajov a tým pádom ani samotného finále. Sprievodná exhibícia sa hrala dvakrát pätnásť minút, pričom výťažok z podujatia putoval na liečbu choroby IBD, čo je zápalové ochorenie čriev. A hoci išlo iba o pobavenie fanúšikov, niektorí hráči ju vzali naozaj vážne. „Leo Komarov šiel do súbojov neraz naplno, chalanov z druhého tímu slovne provokoval a vyrýval do nich. On je svojský, správal sa tak, ako sa zvykne správať aj na ľade. Chvalabohu, bol v mojom tíme,“ usmieval sa Záborský. A aký dojem v ňom zanechali ostatní hokejisti? „S Granlundom sa poznám už dlhšie. Máme spoločného agenta, sem-tam sme spoločne zašli do sauny a debatovali. Počas zápasu sme si hovorili, že budeme hrať uvoľnene a ani sme nechceli dať jeden druhému gól. Trošku ma prekvapil Barkov z Floridy. Ak ten chlapec totiž povedal za celý deň dve slová, je to veľa. Domáci Fíni mi potom hovorili, že on je veľký introvert. Jeho som teda vôbec nespoznal,“ pridal na záver zopár pikošiek Tomáš Záborský.