Béčko Rytierov si ZHbL pochvaľuje, za týmto rozhodnutím sú zatiaľ iba pozitíva

Nitrianski Rytieri do devätnásť rokov štartovali v ostatných sezónach v Extralige. Pred tou aktuálnou však vstúpili ako pätnásty tím do Západoslovenskej hokejbalovej ligy. Počiatočné obavy z neznámeho vystriedal onedlho pozitívny pocit a potvrdenie správnosti rozhodnutia, štartovať v regionálnej súťaži. S trénerom Petrom Radeckým sme sa po prvej štvrtine súťaže zhovárali o cieľoch, očakávaniach, pocitoch i želaných úspechoch.


Prečo ste sa pred sezónou 2015/16 rozhodli namiesto Extraligy vstúpiť do Západoslovenskej hokejbalovej ligy?
"Najmä z finančných dôvodov. Skúšali sme aj model, že by mladí hráči trénovali spolu s mužmi, ale musíme si priznať, že kvalita pri U19 nedosahuje také rozmery. Ako som však povedal, tento model sme prijali najmä kvôli financiám. Nie každé mesto má centrum voľného času, čo je aj náš prípad a sponzori sa zháňajú ťažko. My sme samostatný subjekt, čo sa týka financií, nás nedotujú subjekty, ktoré dotujú mužský tím. Nejakou čiastkou nám prispieva mesto, to je však minimum. Ja si myslím, že naše rozhodnutie bolo dobrým krokom. Hrajú mi chlapci v troch kompletných útokoch z U19 a sú doplnení tromi-štyrmi staršími hráčmi, ktorí voľakedy hrali aj za áčko. Myslím, že sme kvalitatívne zapadli do súťaže a navyše to prospeje hráčom aj v tom, že nebudú mať taký ťažký prechod medzi seniorov. Behom dvoch - troch rokov by sme práve z tohto mužstva mohli doplniť seniorský A-tím. Za našim rozhodnutím teda vidím iba pozitíva."

Aké najväčšie vám súťaž ukázala po prvých zápasoch?
"V prvom zápase sme hrali proti favoritovi Farme Petržalka a nastúpili sme doslova "pokakaní". Po prvej tretine sme prehrávali 0:4, no chlapcom som cez prestávku dohovoril, aby sa nebáli, veď sú to hráči z mäsa a kostí ako aj oni.  Zobrali to na vedomie a minútu pred koncom sme prehrávali 5:6, pričom sme inkasovali siedmy gól do prázdnej bránky. Takže pochopili, že sa dá hrať aj proti mužom, načo neboli naučení. Prekvapila ma aj kvalita súťaže, na moje pomery je naozaj veľmi dobrá. Myslel som si, že to bude ako u nás v mestskej lige, ale úroveň ma naozaj prekvapila. Rozhodne je pre nás lepšie dochádzať každý druhý víkend do Bratislavy, ako do Košíc, Trebišova atď. Ja som už skôr na rade SHbÚ poukazoval na to, že by sa mohla extraliga rozdeliť na východ a západ a potom by sa odohralo play-off prvých dvoch z každej skupiny. Určite by stúpla úroveň ligy a som presvedčený, že by ju hralo aj viac mužstiev. Na východe by to podľa mňa spôsobilo boom, nových tímov by tam vyrástlo ako húb po daždi. Tento model však neprešiel."

Vediete si pomerne slušne, po siedmom kole vám patrí štvrté miesto. Čakali ste to?
"Čakal som, že budeme hrať niekde v strede tabuľky, pretože som sa obával prechodu od juniorov medzi mužov. Ja som našimi výkonmi pozitívne prekvapený. Chvalabohu máme v každom zápase výpomoc pár hráčov od mužov, ktorí chlapcov na ihrisku ukočírujú. Naozaj som teda s našimi výsledkami milo prekvapený a to máme ešte odložené dva zápasy. Každý si spočiatku myslel, že budeme mať v tíme samých mužov, alebo nejaký výber z mestskej ligy, ale náš tím tvorí z 85 percent mládež. Brankári sú napríklad obaja mladí. Mali sme dobré ohlasy aj od rodičov, boli sa pozrieť, ako to vyzerá. Najskôr sa báli, že nás budú biť, ako tak môžem nadnesene povedať, ale sami videli, že v súťaži je to dobre ukočírované, nikto si na nás nič nedovolí, každý atak nad rámec je trestaný, keďže rozhodcovia sú v tejto lige na dobrej úrovni. Chalani si to len pochvaľujú a sú radšej, že hráme ZHbL, ako Extraligu."

Čo vám chýba v tejto lige oproti toomu, čo ponúkala Extraliga?
"Chýba mi najmä hecovanie zo strany súperov, ale to myslím ironicky. Tým že hráme v novej lige medzi mužmi, tak chalani majú prirodzený rešpekt a vyvarujú sa posmeškom na stranu súpera, či dokonca bitkám. Keď sme hrali v Extralige, tak nechýbali fauly, bitky, čo teraz nie je možné práve vďaka rešpektu. Takže to je ďalšie pozitívum. Disciplína. Vlani v Extralige k nám prišiel posledný tím tabuľky a už som v šatni počul, ako mu dáme desať a podobne. A potom sme ledva vyhrali 2:1. Toto si teraz chalani nedovolia. Už som spomínal cestovanie. Je lepšie ísť do Bratislavy hodinu, ako do Košíc šesť hodín a hneď hrať. Vlani kvôli tomu chalani niektoré zápasy doslova odkráčali, keďže ich unavila už len samotná cesta."

Napriek tomu, že ste od seniorov finančne nezávislí, ako vašu prácu hodnotia? Zaujímajú sa o vaše mužstvo?
"Veľmi pozitívne. Ohlasy vnímam či už od manažéra Stana Petríka, alebo Mareka Strápeka. Zaujímajú sa o mužstvo, volajú mi, alebo píšu. Registrujú nás aj v miestnej regionálnej tlači. Veľmi nám pomohol vlaňajší Mamut Cup, ktorý sme vyhrali v kategórii U18. Podľa mňa je to ešte väčší úspech, ako vyhrať celoročnú súťaž, pretože na týchto turnajoch už môžu hrať aj hokejisti a každé mužstvo je veľmi kvalitné. Takže aj vďaka tomu sa nám podarilo rozhýbať nejakých rodičov, pozháňali sme si nejaké peniaze. "

Máte v mužstve hráčov, o ktorých by sme onedlho mohli počuť v súvislosti so seniorskou Extraligou?
"Sú tam bratia Tothezerovci, Šuník, Janiš, alebo Marek Gajdoš, ktorý bol aj vo výbere Slovenska na MS šestnásťročných, kde vybojoval titul majstra sveta. Je tam viacero šikovných chlapcov. Z vlaňajšieho tímu U19 mi odišili Myjavec, Miro Gajdoš, alebo Adam Matúš. To sú odchovanci devätnástky a úspešne sa adaptujú u mužov. Má to teda zmysel robiť a je dobré, že Rytieri sa rozhodli ísť aj touto stranou a nielen skupovať drahých hráčov z celého Slovenska. Vsadili sme teda na mládež po vzore Vrútok a budeme sa snažiť vychovať si svojich hráčov."

Aký úspech by vás potešil v premiérovom štarte v ZHbL?
"V prvom rade vybojovať play-off. Ak sa to podarí, budem spokojný. Počítam, že na vyraďovaciu časť sa posilnia aj ostatné tímy, takže v tomto smere nezostaneme pozadu. Budeme sa teda snažiť dostať medzi osmičku vyvolených a ak uhráme prvú štvorku, budem rád."