Lajčiak strieľa góly za Třinec, u susedov našiel nový impulz

Po vlaňajšej sezóne, ktorú Lajčiak odohral v drese Pruského a neúspešnej reprezentačnej bodke, keď z konečnej nominácie na MS vypadol medzi poslednými, sa po žilinskom rodákovi akoby zľahla zem. Nie však nadlho. Impulz do jeho žíl priniesol prestup k našim českým susedom a od novej sezóny zbiera body v třineckom Enviforme. A nedarí sa mu vôbec zle. Aj jeho zásluhou si zatiaľ mužstvo pohodlne drží v rukách karty zabezpečujúce play-off.


Po vás sa zľahla po vlaňajšej sezóne zem, ako ste sa ocitli V Třinci? 
"Je pravda, že po zranení a nenominovaní do reprezentácie som si potreboval od športu oddýchnuť, načerpať nové sily a venovať sa priateľke a záľubám. Po čase mi hokejbal, ktorému som obetoval veľa času, začal chýbať a keďže bol stále záujem o moje služby, tak som sa rozhodol ešte v športovej kariére pokračovať. Třinec o mňa prejavil záujem už skôr. Bolo to v čase, keď sa Žilina neudržala v baráži a prišla o extraligu. Z vtedajších možností som si však vybral Pruské namiesto Třinca."  

Prečo práve Třinec? 
"Aj keď boli ponuky z iných mužstiev na Slovensku, chcel som skúsiť niečo nové a Třinec bola výzva. Sledoval som ho už na konci minulej sezóny. Minulý rok im ušlo play off o pár bodov. Nakoniec sa ocitli v baráži, v ktorej udržali extraligu. Pred sezónou mi predostreli ich plány, ktoré sa mi pozdávali. Dohodli sme sa na podmienkach, tie akceptovali a do tejto chvíle aj všetky splnili okrem jedinej. Nemajú ešte vyrobený dres s mojím číslom 13, ale sľúbili, že v zimnej prestávke ho dorobia (úsmev). Samozrejme úlohu hrala aj vzdialenosť, ja to mám do Třinca necelých 70 km, čiže je to podobné, ako to bolo pri dochádzaní do Pruského."  

Chýbala vám v slovenskej extralige motivácia? 
"Priznám sa, že áno. V slovenskej extralige som doteraz odohral 14 sezón v dvoch mužstvách. Získal som pár extraligových bronzov, na svetovom či európskom pohári som získal striebro a bronz. Uznávam kvalitu Nitry aj Skalice. Sezóna je dlhá a náročná, ale myslím si, že majstrom bude niekto z tejto dvojice. Ak by som zostal na Slovensku a hral, tak za Pruské, ktoré má svoju kvalitu a fandím mu, ale objektívne som si uvedomil, že na viac ako na semifinále to asi nebude. Možno ma prekvapia a prajem im to. Potreboval som nový impulz a novú skúsenosť a tou bola zmena republiky. Športový život po hokeji som venoval hokejbalu a florbalu, ale jedine na Slovensku. Florbal som pred minulou sezónou odstavil úplne a začal som sa venovať iba hokejbalu. Vždy ma lákalo skúsiť hrať v zahraničí a Třinec mi to umožnil."

Vo vlaňajšej sezóne ste bojovali aj o miesto na svetový šampionát, napokon však dostali šancu iní. Zobrali ste to športovo? 
"Samozrejme. Som športovec, ktorý už niečo zažil, takže som si zvykol aj na prehry. Zažil som atmosféru jedných florbalových a štyroch hokejbalových MS. Prvé boli juniorské a skončili sa striebrom. Vtedy ešte ako brankár. Potom som už ako hráč odohral tri seniorské a na všetkých som získal bronz. Hnevalo ma, že som neurobil dosť na to, aby som presvedčil trénera. Hľadal som chyby v sebe, kde som mohol urobiť viac, aby som sa svetového šampionátu zúčastnil. Ak chce športovec napredovať, musí vedieť prijať aj takéto okamihy. Celý šampionát som sledoval a držal chalanom palce. Aj keď začiatok sa im moc nevydaril, veril som stále, že to dotiahnu do víťazného konca. Kvalitu na to mali a nakoniec sa im podarilo splniť si sny a úspešne poraziť v rozhodujúcich zápasoch všetkých súperov. Ja tvrdím, že bič plieska na konci a oni v poslednom zápase zvíťazili, takže nikto si nebude pamätať tie prehry na začiatku."  

V čom sú prednosti českej extraligy oproti tej našej?
"V celkovom správaní sa spoločnosti k športu. Viac peňazí znamená viac muziky. Hrá sa na vybudovaných ihriskách a plastových povrchoch. Hráč sa v lepších podmienkach lepšie cíti a snaží sa podať ešte lepší výkon. Celková hra mužstiev je na vyššej taktickej úrovni. Správanie hráčov na ihrisku voči sebe, súperom alebo rozhodcom mi príde férovejšie. Páčia sa mi výkony rozhodcov, ktoré sú úmerne rastúce s kvalitou hráčov na ihrisku. Napríklad po prehratom domácom zápase s Mostom, ktorý skončil výsledkom 0:1, prišiel sám rozhodca, ktorý mi neuznal v druhej tretine gól, ospravedlnil sa a dal mi za pravdu. Urobil chybu a porozprával sa o tom momente, ktorý veľmi ovplyvnil zápas. Zázemie českých mužstiev je na vyššej úrovni ako tých slovenských, samozrejme okrem Nitry. Tiež mám pocit, že zápasy sleduje väčší počet divákov. Z tohto som v Třinci veľmi milo prekvapený. Fanklub s bubnom bol na každom domácom zápase a viem, že niekedy cestuje, aj keď hráme vonku. Dúfam, že sa im naša hra páči a zostanú nám verní."  

V Třinci pôsobíte spolu s ďalším Slovákom, Drábikom z Čadce. To že ste sa objavili spolu v Čechách je náhoda? 
"Nie, nie je to náhoda. S Mesom (Robom Drábikom) sme spolu odohrali v žilinskej mestskej lige veľa zápasov a poznáme sa dlhšie. Pred sezónou bol hlavným sprostredkovateľom prestupu. Začiatky v novom mužstve sú oveľa ľahšie, ak je tam niekto koho poznáte. Som rád, že sme na to dvaja. Cesty na tréningy a zápasy ubiehajú vo dvojici rýchlejšie."  

Ako hodnotia v klube vaše výkony? 
"Vhodnejšie by bolo opýtať sa vedenia. Meso hrá za Třinec už dlhšie a myslím, že spokojnosť s jeho výkonmi určite je. A potvrdzuje to zatiaľ aj v tejto sezóne. Čo sa týka mňa, jeden hráč mužstvo netvorí. Všetky výhry sú zásluhou kolektívu a ťahania za jeden povraz. Bez dobrej partie to nikdy nemôže fungovať. Možno som ich prístupom a nasadením v zápasoch strhol a snažia sa vyžmýkať zo seba maximum. Mňa teší ak im v kabíne a na ihrisku odovzdám niečo zo svojich skúseností a potom to má efekt. Viem, že nie som typ hráča, ktorý bude vyhrávať kanadské bodovanie, ale snažím sa pomôcť mužstvu vždy stopercentným nasadením a bojovnosťou. Ešte je odohraných málo zápasov, ale urobím všetko preto, aby som nehazardoval so svojím menom a mal radosť a potešenie z dobre odvedenej práce."  

V poslednom zápase ste spolu s Drábikom strelili päť gólov zo šiestich. Stalo sa tak v derby s Karvinou, ktoré patrí vždy medzi vyhecované a dramatické. Aké bolo toto derby tentokrát?
"Doteraz som nastupoval v druhom útoku spolu s Mesom a Vešákom (Miroslav Věchet), no pred derby ma tréner posunul do prvého útoku k výborným hráčom ako sú Konderla a Barnošák. S nimi bola radosť hrať a ukázalo sa to ako výborný ťah. Som rád, že sa mi podarilo dvakrát skórovať, ale väčšiu radosť mám zo skvelého kolektívneho výkonu, ktorým sme Karvinej nedali veľa šancí. Zápas bol tvrdý, s viacerými vylúčeniami, ale veľmi korektný a čestný. Skvelú atmosféru vytvorili derby zápasu aj diváci, ktorých prišlo v hojnom počte a počas celého stretnutia si užívali výborný hokejbal. Myslím, že po zápase boli spokojní a tešia sa opäť na sobotu, kedy na domácom ihrisku privítame nebezpečného súpera Kovo Praha."  

Ako dlho plánujete zostať v Čechách? 
"Momentálne na to nemyslím. Prvoradé je zdravie a to je základ. Ak sa mi budú vyhýbať zranenia, hra mi bude prinášať radosť, budem sa ňou baviť a budem vidieť, že čas, ktorý tomu venujem má zmysel, budem sa tešiť na viac, ako len na jednu sezónu. Ale človek nikdy nevie, možno sa ešte objavím opäť v niektorom drese slovenského mužstva." 

Ako funguje vaše angažmán? Chodíte len na zápasy? Ako trénujete? 
"Trénujeme dvakrát do týždňa - utorok a štvrtok. Väčšinou absolvujem štvrtkové tréningy. Vždy po víkende si v pondelok doprajem regeneráciu. V utorok mávam individuálny tréning v akadémii pohybu Tu a Teraz a v stredu sa venujem behu s odporovým padákom, alebo využijem frekvenčný rebrík. V piatok už opäť oddych a príprava na víkendové zápasy. Snažím sa držať si formu a zlepšovať fyzičku, lebo s pribúdajúcim vekom je stále ťažšie sa vyrovnať mladším a dravejším hráčom." 

Túžite si ešte zahrať v reprezentačnom drese? 
"Každý športovec robí šport preto, aby v ňom dosiahol čo najviac a myslím si, že reprezentovať krajinu je najväčšia pocta, akú môže dosiahnuť. Túžim ešte zažiť víťazné zápasy na majstrovstvách sveta a tešiť sa so spoluhráčmi z dosiahnutého úspechu. Urobím maximum preto, aby som zažil takéto okamihy. Budem veriť, že v českej extralige sa odvďačím Třincu výbornými výkonmi, lebo len tie môžu presvedčiť trénerov na Slovensku, že si reprezentačný dres zaslúžim."

Třinec a Lajčiak v číslach:

Slovenský útočník si v deviatich zápasoch pripísal na konto osem kanadských bodov za štyri góly a štyri asistencie. Jeden z dvoch gólov strelil v presilovke. Na konte má šesť trestných minút. V desiatich zápasoch Třinec päťkrát zvíťazil a päťkrát prehral, z toho raz po predĺžení. So ziskom šestnástich bodov mu patrí piata priečka. 

Ako hodnotí slovenské posily v drese Třinca tréner?

Zdeněk Hořák tréner Třinca: "My sme s výkonmi Lajčiaka aj Drábika spokojní. Drábik hrá u nás už dlhšie a udržiava si stabilnú výkonnosť. Lukáš potreboval pred sezónou nejaký impulz a ten našiel práve v Třinci. Ja si myslím, že to bol dobrý krok. Sezóna je ešte dlhá a každý môže na sebe pracovať, ale ja som s výkonmi oboch veľmi spokojný."

FOTO: Stanislav Liboska