Hokejbal a CrossFit je kombinácia, ktorá ide k sebe

Dvaja slovenskí hokejbalisti pripravili na leto projekt, ktorý na Slovensku ešte nebol. Zbystriť pozornosť by mali najmä hokejbalisti v Bratislave a jej okolí, pridať sa však samozrejme môže každý, kto má záujem a chuť na sebe pracovať.


S dobou nekráčajú len moderné technológie, rôzne IT špeciality či automobilový priemysel. Šport samozrejme nemôže byť výnimkou a každý, ktorý sa mu venuje či už rekreačne, alebo na vrcholovej úrovni, zaznamenal v nedávnom období fenomén menom CrossFit. Dvaja Bratislavčania Roman Nemec a Patrik Divald sa venujú trénerstvu a CrossFit patrí okrem iného do ich portfólia. Nespomíname ich len tak, obaja sa totiž venujú aj hokejbalu. Hrávajú za Slovan Bratislava, účastníka Západoslovenskej hokejbalovej ligy a niekoľkonásobného účastníka o baráž do slovenskej Extraligy. A obom spoločne napadla v hlave zaujímavá myšlienka. "Máme na Slovensku množstvo skvelých hráčov, ktorí sa budu určite svedomito pripravovať na budúcu sezónu, ktorá bude navyše reprezentačná. Všimli sme si však, že aj veľa naozaj talentovaných hráčov u nás by mohlo ešte zvýšiť úroveň svojho výkonu, keby boli pripravení maximálne fyzicky. Nemyslím tým iba vytrvalostne, ale v prvom rade silovo. Veľa klubov sa riadi zastaralými princípmi kondičnej prípravy a my by sme chceli prísť s novinkou, o ktorej sme na Slovensku zatiaľ nepočuli a už vôbec nie v hokejbale," hovorí jeden z trénerov a otcov tejto myšlienky Roman Nemec.

O čo teda ide? "Chceli by sme v lete otvoriť predsezónny kemp trvajúci 7 týždňov, dokopy bude obsahovať 24 tréningových jednotiek. Zameraný bude na komplexnú silovú a silovo-kondičnú prípravu hráčov. Kemp by bol zameraný získanie potrebného svalového objemu, dynamiky, aeróbnej aj anaeróbnej vyrtvalosti, pohyblivosti, skrátka na všetko, čo sa týka všeobecnej pripravenosti na dlhú sezónu," prezrádza ďalej Roman Nemec. Súčasťou celého projektu sú aj ďalšie veci, ktoré k nemu neodmysliteľne patria a sú naozaj veľmi zaujímavé. "Samozrejme dbáme aj na prevenciu zranení, zlepšenie pohybových schopností, či kompenzáciu pohybových chýb. Zároveň chceme klientov vzdelávať v oblasti tréningu samotného, predtréningovej, peritréningovej a potréningovej výživy, správnej regenerácie a mobility. Tréningy by mali presnú metodiku a kemp by vrcholil špecializáciou na ihrisku s hokejkou."

Obaja chalani sa na podobné aktivity špecializujú už nejaký čas a zveriť sa im do rúk je zárukou, že každý záujemca na sebe spozná zmeny k lepšiemu. "Patrik je vyštudovaný tréner FTVŠ, ja som držiteľom Crossfit coach certificate, obaja sme tiež držitelia Black roll SMR instructor certificate, chystáme sa v júni do Prahy na FMS (functional movement sceening) certifikáciu, čiže viacmenej sme odborníkmi v tom, čo robíme. Navyše obaja máme niekoľkoročné skúsenosti s trénovaním svojich klientov. Okrem iných so mnou trénoval aj Ivan Škultéty v príprave na reprezentačný kemp pred poslednými MS vo Švajčiarsku," zhrnul na záver Roman Nemec.

Obaja tréneri momentálne rokujú s FitCamp Drieňová, kde by si vedeli a chceli predstaviť konanie kempu. Jeho termín je naplánovaný od polovice júla do konca augusta 2016. Kemp by dokonca mohol byť spustený pod záštitou SHbÚ. My vás budeme samozrejme pred jeho začiatkom informovať bližšie. Momentálne sa pripravuje Fanpage, kde sa budú môcť všetci záujemcovia prihlásiť, no pre základné informácie je vám k dispozícii mail romko.nemec@gmail.com.