Kašša: Kariéru som chcel ukončiť titulom v Žiline a k nej je Martin najbližšie (FOTO)

Róbert Kašša má šancu na piaty titul majstra Slovenska. Po štyroch zlatých medailách v drese Nitry ho tentokrát môže získať v tom martinskom. To však nebude jednoduché, čo ukázalo aj prvé kolo play-off s Vrútkami. Práve k tejto sérii sme sa s trojnásobným majstrom sveta vrátili aj s fotogalériou z posledného zápasu.


Séria Martin - Vrútky nesklamala, ponúkla všetko, čo toto derby ponúknuť vie. Ako ste ju videli vy?
"Bol to výborný hokejbal a musím povedať, že vyhral šťastnejší tím. Na našej strane boli najmä skúsenosti, ktoré rozhodujú zápasy. Na oko sú to možno maličkosti, toto je však v play-off veľmi dôležité. Okrem toho sme disponovali aj veľkou hráčskou kvalitou. Tomáš Starosta, Jimmy Hrivnák, Maťo Kollár, Miško Wagner, alebo Patrik Polc, to sú chalani, ktorí majú niečo odohraté nielen v Extralige, ale aj na medzinárodnej úrovni. V poslednom stretnutí sme mali aj šťastie, ale Tomáš Starosta ukázal svoju veľkosť, jeho góly boli doslova zázračné. Ja som sa tešil ako malý chlapec. Celá séria, tento zápas nevynímajúc, bola reklamou na hokejbal, čo je krásne zachytené aj na fotkách Aďa Danaja, kde je vidieť emócie, ktoré ho sprevádzali. Je veľká škoda, že ho nevysielala žiadna televízia. Ľudia by videli, že kvalitou, nasadením a diváckym zázemím predčí niektoré športy, ktoré sa chvália tým, že sú olympijské."

Také obraty, ktoré ponúkol rozhodujúci zápas, sa len tak nevidia. Zažili ste niekedy niečo podobné?
"Ja mám ešte tri dni po zápase zimomriavky pri pomyslení na tento zápas. Niečo podobné som zažil v kariére počas pôsobenia v Kanade, kde som aj so Stankom Petríkom pôsobil v Montreale Black Knights. Dve minúty pred koncom sme prehrávali 1:3 a mňa poslal tréner nerozcvičeného na plochu. Najskôr som znížil na 2:3, potom som vyrovnal na 3:3 a v predĺžení som rozhodol. To všetko pred očami manželky, ktorá bola v šiestom mesiaci tehotenstva a ja som sa chcel ukázať. Nebola to teda jedna sekunda pred koncom, ale bolo to niečo porovnateľné. Ja sám učím deti, že koniec zápasu je až vtedy, keď sa odpíska, dokonca som na striedačke krútil hlavou nad tým, že sme tak ľahko pustili zápas. Tomášov gól nám však vlial toľko energie do žíl, že som veril, že to v predĺžení zvládneme."

Po prvýkrát ste toto derby zažili ako hráč jedného z mužstiev. Ako ste ho vnímali?
"Ja som si v posledných rokoch zápasy vo Vrútkach užíval aj v drese Nitry. Som tam už nejaký čas "v milosti" hráčov i divákov (smiech). Išli sme do Vrútok s tým, že buď vyhráme, alebo naopak, ale necháme tam všetko. Ja mám rád silový hokejbal, s robustnými obrancami Vrútok, ktorých má Kometa niekoľko, som sa "pobúchal", ale všetko v rámci fair-play. Dokonca som sa potešil, že sa konečne našiel nieko, kto sa mi postavil. Boli to dobré, bojovné zápasy, hoci sa objavili aj veci, ktoré nemám rád. Mám na mysli nejaké sekania, pichania, či nárazy na mantinel, najmä v poslednom zápase. Ja mám rád tvrdú férovú hru, kto na to má, nech hrá do tela, ale kto nie, tak ten nech radšej behá a strieľa, ale nech nehrá špinavo."

V boji o finále vás čaká Kežmarok, sledovali ste aj ostatné série? A čo na ne hovoríte?
"Ak to vezmem obšírne, tak som rád, že sa takto liga vyrovnala, pretože aj základňa pre reprezentáciu je širšia. Pre mňa je veľkým prekvapením už len to, že sa LG nedostala do play-off. Počítal som s tým, že to nakoniec zvládnu, ale nestalo sa tak. Rovnako postup Pruského cez Nitru som nečakal, aj keď Nitra má nejaké problémy, na ktoré nebola zvyknutá. Kežmarok postúpil z nižšieho miesta, no v kádri má hráčov ako Oravec, Teplický, na play-off prišiel aj Paťo Svitana, čiže oni kvalitu majú. Ružinov síce nabral do mužstva nejakých Čechov, mali formu ako hrom, ale keď Boris Oravec vyhlásil, že si na tohto súpera na jeho pôde veria, sám som si povedal, že Ružinov môžu vyradiť. A to sa im napokon aj podarilo. Naša séria s Vrútkami sa od začiatku javila ako najvyrovnanejšia a to sa potvrdilo."

Kto sa stane majstrom a komu by ste titul dožičili vy sám?
"Po prvýkrát bude iný majster, ako niekto z trojice Ružinov, LG a Nitra. Ja som sám zvedavý, kto sa ním stane. Najviac by som to prial asi Martinčanom a vôbec nie preto, lebo tam hrám, ale preto, lebo chalani skončili šesť či sedemkrát druhí. Dávajú do toho veľa energie a hoci ja s Jimmym som si užil tituly v Nitre, tak som vždy túžil po tom, že získam titul v Žiline a rozlúčim sa. To však momentálne nie je možné, no a Martin je k Žiline najbližšie (úsmev). Strašne rád by som to doprial všetkým chalanom po tých mnohých striebrach, získať titul je naozaj skvelý pocit."