Osemnástka podľahla Čechom po nájazdoch

Po vyrovnanom boji a veľkej dráme sa napokon v derby zápase Slovenska a Česka tešili naši západní susedia.


Slovensko U18 - Česká republika U18 1:2 sn (0:0,1:1,0:0)
Góly a asistencie:
26:23 Svitana (Olejník, Bobáľ) - 21:31 Mikulčák (Kubišta, Štefka), rozh. nájazd Štefka

Rozhodovali: Jessiman - Cugliettová. Vylúčení 2:1, presilovky 0:1, oslabenia 0:0.

Slovensko: Šturma (Pukalík) - Janáček, Vašaš, Knesl, Junas, Gajdoš, Turan, Reľovský, Nahálka, Farkaš, Olejník, Hošala, Svitana, Modrič, Kľoc, Szabó, Dadaj, Bobál, Bánoczký, Luhový, Kalaš, Cerjan.
Česko: Hájek (Hrubý) – Ulč, Mikulčák, Málik „C“, Hrabár, Málek, Kvapil, Doležal, Holec - Štefka, Kubišta, Kubík – Černý, Remiáš, Prokop – Zajíček, Král, Hurt – Kmenta, Fraňo, Majer.

Najdôležitejší zápas na MS pre obe krajiny začal opatrne, tak ako sa dalo čakať. Dobrá príležitosť našich prišla v 5. minúte, výbornú príležitosť spomedzi kruhov nevyužil Knesl. Česi pohrozili o pár sekúnd pred Šturmom a v ôsmej minúte dostali možnosť prvej presilovky. Prežili sme ju bez ujmy, Šturma mal prácu až dve minúty pred koncom po nepríjemnej strele po zemi. V prvom dejstve bola hra vyrovnaná, hoci Česi mali o niečo málo loptičku na svojich hokejkách častejšie.

V druhej tretine sme už boli aktívnejší, v piatej minúte napriahol od modrej Reľovský a Hájek mal s jeho strelou čo robiť. Už v ďalšom striedaní sa z pravej strany rútil na bránku Olejník, svoj pokus ale nepremenil. Naopak, radosť prišla na druhej strane. Po faule na našej strane využili Česi presilovku už po pár sekundách a dostali sa do vedenia. Možnosť na vyrovnanie sme dostali v 9. minúte, kedy prvýkrát faulovali Česi. Obrovskú možnosť mal Vašaš, český gólman však vytiahol po jeho strele spomedzi kruhov vynikajúci zákrok. Vyrovnania sme napokon dočkali v dvanástej minúte pri hre 5 na 5 po presnom zakončení Svitanu.

V tretej tretine sme mali v úvode opäť viac z hry ako Česi, šance sa však striedali na oboch stranách. V hľadisku panovala v týchto momentoch výborná atmosféra, o ktorú sa starali hráči našej šestnástky a dvadsiatky, sekundoval im hlúčik českých priaznivcov. Hra mala postupne vyššie tempo, viac sa však obe mužstvá sústredili na obranu, nikto nechcel urobiť zbytočnú chybu. Zákrok zápasu v podaní nášho brankára prišiel v dvanástej minúte, keď do výstroja ukryl pokus Málka, ktorý sa na neho rútil sám z ľavej strany. Dve minúty pred koncom podržal svoj tím aj český brankár po strele Cerjana. Zatrnulo nám tridsať sekúnd pred koncom, kedy sa našťastie nedostal k loptičke Majer, pred ktorým zívala prázdna bránka. Rozhodnúť teda museli samostatné nájazdy. V nich sa bohužiaľ v druhej sérii presadil iba Štefka a vybojoval tak pre Čechov druhý bod naviac.

Zdenek Jurčák, tréner SR: "Očakávali sme, že to bude najdôležitejší zápas na MS a tak sa napokon aj stalo. Videli sme výborný hokejbal z oboch strán, v závere mali viac šťastia naši súperi. Nechcem povedať, že sme videli predčasné finále, verím, že sa v ňom spolu s Čechmi predstavíme a vrátime im požičané."

TABUĽKA:

  Team Played GF GD Points
Czech Republic U18 4 21 19 11
Slovakia U18 3 12 8 7
Canada U18 3 12 6 7
Switzerland U18 3 4 -5 2
USA U18 2 2 -5 0
Great Britain U18 3 3 -23 0