Ďalšie finále na dosah, Čechov zdolala aj naša dvadsiatka!

V poslednom susedskom derby na MS juniorov v Sheffielde sme porazili Českú republiku aj v kategórii U20 a pred zápasmi so zámorskými tímami je isté, že si opäť zahráme minimálne o bronz.


Slovensko U20 - Česká republika U20 5:3 (2:0,1:2,2:1)
Góly a asistencie:
9:31 Zwick (Šimko), 13:46 Olejník (Šándor), 23:45 Ďurkech (Cíbik), 29:27 Ďurkech (Bušovský), 40:46 Kratochvíla (Bušovský, Novák) - 22:46 Peschout (Hanuš), 27:11 Peschout (Šlehofer, Hanuš), 42:31 Fejfar (Pořízek)

Rozhodovali: Krahenbühl (SUI) - Butt (CAN). Vylúčenia: 13:7, navyše Bednarčík a Zwick /SVK/ 10 min. OT. Presilovky: 3:2. Oslabenia: 0:0.

Slovensko: Surák (Sadloň) - Horváth, Al Asheeri, Honko, Čavajda, Krčmárik, Švantner, Bušovský, Šándor - Simon, Matuška, Zwick, Olejník, Šimko, Cíbik, Ďurkech, Bednár, Bednarčík, Gajdoš, Kratochvíla, Tomečko, Novák.
Česko: Balík (Návara) – Hanuš, Emmer, Macek, Pliml, Míka, Haismann, Anýž, Davídek, Pazourek - Česák, Pala, Peschout – Hejtmánek, Pořízek, Fejfar – Šlehofer, Kovařík, Kunc – Bureš, Pitthard, Voves.

Prvú šancu v zápase mali naši reprezentanti, prečíslenie Bednarčíka so Simonom však gólové ovocie neprinieslo. Na konci piatej minúty mali Česi prvú presilovku, Surák počas nej musel vytiahnuť dva zákroky. Po tomto momentne naši postupne začali preberať iniciatívu a mali viac z hry. V minúte napriahol od modrej čiary Zwick a prestrelil bombou od modrej všetko, čo bolo pred ním. Po vedení sme ešte viac zvýšili pohyb a minúte sme hrali presilovku aj my. Na jej využitie nám stačilo pár sekúnd, ďalšiu nechytateľnú bombu od červenej čiary poslal do bránky Olejník. Prvú tretinu sme tak vyhrali 2:0

V druhej sme sa po krátkom čase dopustili faulu, v presilovke však Surák podržal svoj tím. Po jej skončení sa po neprehľadnej situácii dožadovali Česi gólu, rozhodcovská porada trvala pomerne dlho, stav sa však nemenil. Následne sa po útočnom faule Čechov sily vyrovnali, no počas hry 4 na 4 zostal na ležať zemi otrasený hráč nášho súpera a po dlhšej porade sa vylučovalo na našej strane. Bohužial pre nás, Česi početnú výhodu využili pomerne rýchlo a dostali sa do zápasu. Schladila ich však situácia z deviatej minúty, keď Cíbik našiel na modrej rozbehnutého Ďurkecha a ten hoci faulovaný, prekonal v páde bezmocného Balíka po tretíkrát! Po góle sme opäť prebrali aktivitu, zastavil nás však prísny verdikt kanadského rozhodcu Butta, ktorý bol v niektorých momentoch veľmi citlivý. Navyše už po štrnástich sekundách náš rozhodcovia poslali do troch. Češi sa nenechali dlho núkať a ešte počas presilovky 5 na 3 znížil Peschout. Naše oslabenie tak trvalo ďalších 93 sekúnd, avšak už len o jedného hráča. Počas neho sa našťastie dopustili faulu aj Česi a tak sa hralo 49 sekúnd 4 na 4, potom prišla na rad naša skrátená presilovka. Využili sme ju v samom závere, keď sa z kruhov presadil opäť Ďurkech. 

Tretiu tretinu začali Česi aktivitou a po 57 sekundách si vypýtali faul Čavajdu. Naši oslabenie ustáli, onedlho si však išiel sadnúť na hanbu aj Bednarčík. V presilovke dosiahli Česi gól po jasnom zovretí loptičky, na prekvapenie všetkých ho najskôr rozhodca uznal, neskôr svoj verdikt odvolal. Na ihrisko sa pochopiteľne začala vkrádať nervozita, čo si tento zápas rozhodne nezaslúžil. Po návrate Bednarčíka pokračovala aktivita Čechov, ktorí vedeli, že im ide o všetko. Naša obrana mala čo robiť, Surák si však udržiaval relatívny pokoj. Prišiel však útočný faul Tomečka 38. minúte a pre nás to znamenalo ďalšie problémy. Prečkali sme ich však bez ujmy, Surák sa najviac zapotil pri strele Hanuša. Päť minút pred koncom sme si konečne zahrali presilovku aj my a dokázali sme ju využiť po strele Kratochvílu. Česi síce dve minúty pred koncom znížili, to však bolo z ich strany aj napriek ďalšiemu nášmu dvojnásobnému oslabeniu všetko a po záverečnom hvizde sme si tak mohli opäť zaspievať slovenskú hymnu!

Dušan Danko, tréner SR: "Konečne sme mali na turnaji súpera, akého sme si priali, teda veľmi kvalitného. Česi nás vôbec ničím neprekvapili, videli sme ich ako hrali v príprave, pripravili sme na nich veľmi vhodnú taktiku, ktorá sa osvedčila. Nebyť vylúčení, výsledok by bol ešte výraznejší. Naše mužstvo hralo veľmi dobre a obetavo a potvrdilo svoju kvalitu."