Mesto Trenčín hľadalo využitie pre mantinely zo zimného štadióna, výsledkom je nové hokejbalové ihrisko

Slovenský hokejbal je bohatší o nové ihrisko, jeden z prvých zápasov si na ňom zahrali hokejisti Dukly.


Trenčianske kultúrno-spoločenské podujatie Dni Sihote tento rok zaradilo do svojho programu aj hokejbal, dôvodom bolo otvorenie nového hokejbalového ihriska. Nápad na jeho vybudovanie vznikol v novembri minulého roku, keď sa mesto Trenčín rozhodlo vymeniť mantinely na Zimnom štadióne Pavla Demitru za nové a hľadalo využitie pre tie pôvodné.

„Mestskí poslanci vtedy prišli s nápadom využiť ich na vznik nového hokejbalového ihriska na Sihoti. To dnes stojí na ploche, kde sa už predtým hrával hokejbal, avšak bez mantinelov a postupne na čoraz horšom podklade,“ hovorí Miroslav Mendel z vedenia Trenčianskej hokejbalovej ligy.

Ďalšie miesto na hokejbal v Trenčíne víta, aj keď miestni ligoví hokejbalisti ho na súťažné zápasy nebudú môcť využívať. Ihrisko totiž nedisponuje predpísanými rozmermi: „Jediným problémom tohto ihriska je, že je o čosi menšie. Má rozmery približne 20x40 metrov, nedá sa teda na ňom hrať vo formáte 5+1, ale len 4+1. Preto zatiaľ neuvažujeme, že by sme tam presunuli zápasy Trenčianskej hokejbalovej ligy. Ihrisko, na ktorom momentálne hráme, je v tomto smere vyhovujúce.“

Na čo sa teda bude toto športovisko využívať? Podľa Mendela to predpovedá jeho umiestnenie: „Ihrisko je postavené na Sihoti, medzi dvoma zimnými štadiónmi. Primárne by malo byť určené pre mladých ľudí, ktorí na tomto sídlisku bývajú. Neďaleko sa nachádza aj Siedma základná škola, v ktorej sú hokejové triedy, takže aj oni ju budú môcť využívať na tréningy. Rovnako aj ostatné školy či škôlky v okolí.“ Okrem hokejbalového ihriska je súčasťou areálu aj plocha s basketbalovými košmi.

Ihrisko si v posledný septembrový víkend užilo dostatok pozornosti. V rámci celodenného programu vystúpili najskôr deti z miestnej materskej školy a následne sa roztočil kolotoč zápasov. Zúčastnili sa ho žiaci, ich rodičia, viacnásobný majster Trenčianskej hokejbalovej ligy – tím Falcons, vlastné mužstvá si však zostavili aj mestskí poslanci, hokejisti Dukly Trenčín či starší páni, ktorí hokejbal hrávali ešte na pôvodnej, neohraničenej ploche.

„Pozvali nás v rámci Dní Sihote, nech si prídeme zahrať hokejbal a urobiť nejakú autogramiádu. Niektorí chalani už mali naplánované iné veci, avšak niektorí z nás sme tam šli, najmä tí, čo sme z Trenčína. Vyhrali sme, tuším, 2:1, ale výsledok nebol dôležitý, bola to skôr exhibícia. Na druhý deň sme hrali zápas, takže sme toho moc nenabehali,“ hovorí Tomáš Starosta, obranca hokejovej Dukly Trenčín.

Aj on ako malý hrával s kamarátmi hokejbal. Hoci to nebolo priamo na mieste, na ktorom si zahral cez víkend, spomína si na neho: „Predtým tam bolo staré ihrisko, len plocha bez mantinelov. Keď vznikal hokejbal v Trenčíne, aj na tomto mieste sa hrávalo.“

Trenčianski hokejisti sa hokejbalom dobre naladili na nasledujúci zápas hokejovej Tipsport ligy. Proti Zvolenu si pripísali ôsme víťazstvo v rade a v tejto sezóne ostali jediným dosiaľ neporazeným tímom.

„Máme dobre poskladané mužstvo, všetci ťaháme za jeden povraz. Samozrejme, svoju úlohu zohráva aj šťastie. Veľa vecí sa však v Trenčíne zmenilo, prišli noví tréneri, zopár nových hráčov. Každý vie, čo má robiť, máme dobre podelené úlohy. Vychádzame zo skvelého výkonu nášho brankára (Michala Valenta, pozn. aut.), ale celkovo je to o 22 hráčoch, ktorí robia svoju robotu s radosťou. A to sa odzrkadľuje aj na výsledkoch,“ vysvetľuje Starosta príčiny trenčianskeho úspechu.

Darí sa však nielen celému tímu, ale aj jemu osobne. S ôsmimi asistenciami je na štvrtom mieste celej súťaže v tejto štatistike, prvý medzi obrancami. „Samozrejme, keď sú víťazstvá, človek je spokojný. Tie body ma tešia, ale čo ma teší ešte viac je, že zbierame body ako tím, nielen ako jednotlivci. Dúfam, že to tak pôjde aj naďalej,“ želá si.

Foto: facebook mesta Trenčín, facebook Dukly Trenčín