Štedrá večera nachystaná dopredu, Vianoce štartujú na korčuliach

Aj tento rok vám ponúkame pohľad do vianočnej kuchyne niektorej z našich hokejbalových osobností. Do svojho kráľovstva nás pustila najlepšia brankára uplynulých MS v Montreale Andrea Pastroková-RIšová.

Slovenská reprezentantka nám na úvod prezradila, ako u nej doma prebieha vianočný deň. "Ráno chodievame s dcérou Eliškou na vianočný ľad, kde sú rodičia s deťmi do klubu HC Bospor Bohumín. Tu trénujem mladších žiakov a zároveň tu dcéra chytáva. Potom sa rýchlo presúvame do manželovej hospody.  Tam sa ľudia prídu zahriať na obľúbený svařák a dajú si niečo dobré pod zub. Spoločne si pred obedom zaspievame aj koledy. Okolo pätnástej hodiny sme už doma, predtým však ešte zájdeme na cintorín pozdraviť."

Potom sa v rodine slovenskej brankárky chystá štedrovečerný stôl.  "Keďže viem, že by som už na Vianoce toho veľa uvariť nestihla, tak varím deň dopredu a jediné čo dokončujem 24. decembra je stolovanie. Máme mäso a pre seba kapra, alebo tuniaka. Klasicky sa pred večerou pomodlíme, potom si dáme oplátky, cesnak, med, kapustnicu, alebo hrachovú polievku, kto si čo vyberie. K tomu zemiakový šalát, rezne. Kapustnicu varím so smotanou, to som sa naučila tu v Českej republike, varia ju dobiela, takže buď žiadna, alebo minimum sladkej papriky. Hrachovú polievku som tento rok varila po prvý krát, vždy ju totiž varila babička, s ktorou sme bývali 13 rokov. Bohužiaľ, počas MS Masters na Kladne náhle odišla tam, odkiaľ niet návratu," predostrela Andrea smutnú udalosť a dodala: "Posledný zápas o bronz proti ČR bol pre ňu, ďakujem týmto dievčatám, že bojovali a dali do toho všetko. Verím, že sa s chuťou aspoň trošku priblížim jej kuchárskemu umeniu."

A teraz prichádza na rad recept. Najskôr sa varí hrachová polievka, tú robí naša brankárka takto: "Musela som si pomôcť kuchárskou knihou, aby som náhodou na nič nezabudla (úsmev). Tam síce je aj múka na zahustenie, ale tú ja skoro vôbec nepoužívam, alebo len minimálne, takže len zredukujem vodu a pridám zemiak."

Nasledujú rezne, tu je recept Andrei Pastrorkovej-Rišovej:

"Rezne neobaľujem klasicky v trojobale, ale len umyjem mäso, osuším, rukou trošku pritlačím, nepoužívam ani kuchynské kladivko.  Porozťahujem vlákna, osolím, okorením, namočím do vajíčka a obalím v kukuričnej drti, ktorú som si pripravila namletím kukuričných lupienkov. Pečiem v rúre na papieri na pečenie. Predtým ešte úplne zľahka pokvapkám olejom."

Po večeri nasleduje v rodine tradičný rituál: "S plnými bruškami si posadáme k stromčeku, dcéra rozdeluje darčeky. Keďže je čas rozprávok, chcem si aspoň jednu užiť a tak sa na ňu veľmi teším, že stihnem len začiatočné titulky (smiech). Pe mňa Vianoce končia o 20:05, skoro každý rok. Tieto sviatky sú pre mňa veľmi emočné, keďže som ďaleko od rodiny. Slovensko nie je až tak ďaleko, ale v ČR už mám svoje povinnosti a tie majú prednosť. Takže si púšťam koledy, ktoré sme doma spievali, keď som bola malá."

A na záver želanie pre všetkých fanúšikov: "Prajem všetkým krásne a pokojné nielen Vianoce, ale aj ďalšie dni, ktoré nás čakajú. Nie vždy budú ľahké a plné radosti, ale ako vraví Jarda Jágr,: ´Musia byť v našom živote aj zlé chvíle, aby sme si vážili tie dobré, až zasa prídu.´ Takže buďte zdraví, robte veci, ktoré vás tešia a napĺňajú."