V Pruskom už neťahá len prvá päťka, Vozár vidí tím silnejší

S Milanom Vozárom sme sa zhovárali o reprezentácii, ale aj o lige.

Pred necelými dvoma týždňami ste absolvovali reprezentačný zraz, čo vám priniesol?
"Najzaujímavejší na celom sústredení bol test, kde sme behali 20-metrové úseky šprintom a stále sa nám skracoval interval, do ktorého to musíme stihnúť. Tu sa zistilo, kto je na akej úrovni. Kondičný tréner nám vyhodnotil aj obsah kyslíka, merali nám aj vodu, tuk, svaly atď. Všetko nám dodatočne vysvetlil a poslal aj mailom, že čo jednotlivé čísla znamenajú. To bolo fakt výborné. Tréningy sa potom uberali nacvičovaniami jednotlivých situácií, skúšali sme situácie 2 na 1, či 3 na 2 atď. Stále sme boli pokope, myslím jednotlivé päťky, takže sme nacvičovali založenie útoku, postavenie hráčov i bránenie. Do zápasu proti U20 sme sa snažili preniesť systém, ktorý sme trénovali."

Čo sa týka toho systému, bol oproti augustovým zápasom v Litomyšli proti Čechom precíznejší?
"Tréneri sa nám už v Litomyšli snažili vštepovať nejaký systém a teraz ho len prehlbujeme, aby sme ho striktne dodržiavali. Vývoj sa teda prehlbuje a preto sme ho nacvičovali aj teraz. A preniesli sme ho aj do zápasu. V Litomyšli sme si len hovorili, ako by sme chceli hrať, teraz sme to aj praktizovali."

Jeden z reprezentačných trénerov Marián Gregorík vás spolu s Marcelom Cíbikom trénuje aj v Pruskom. Pomáha vám to pri prechode do národného tímu v tom, že poznáte už niektoré systémové veci.  
"Verím, že po mojej odpovedi nebude mať na mňa Majo ťažké srdce (úsmev). Snáď neprezradím Prušťanské tajomstvo. Ale niektoré veci robíme aj v Pruskom. Takže sa nemusíme v reprezentácii úplne preorientovať, poznáme to."

Do MS chcú tréneri ešte tento rok absolvovať dve jednodňové sústredenia, vo februári by ste sa mali predstaviť na turnaji v Plzni. Bude to stačiť na to, aby ste do stali do krvi všetko, čo po vás tréneri chcú?
"Myslím si, že vedenie reprezentácie a tréneri sa snažia využiť každý voľný termín, aby sme nacvičovali čo treba. Či to bude stačiť, na to je ťažké odpovedať, ale robí sa pre to maximum."

Poďme teraz k ligovému dianiu. Máte dobre rozbehnutú sezónu, patrí vám v tabuľke 4. miesto, ale Pruské už niekoľko rokov podáva nestabilné výkony. Dokážete zdolať hladko favorita, ale aj prehrať s outsiderom. Najmä v play off vám vždy chýba ten povestný krôčik. Prečo je to tak?  
"V prvom rade sme mužstvo, ktoré sa snaží zháňa posily, alebo si vychovávať mladých. Teraz máme v tíme takých, ktorí hrajú dlhšiu dobu, a aj mladších. Niekedy nás príde na štyri päťky, niekedy na dve. Takže aj toto je problém, nehráme stále v tom istom zložení. A preto máme aj výkyvy. Ale aj my sami musíme niekedy zistiť, kde je chyba, preto nás tieto prehry musia posúvať. Ale v uplynulých play off nám chýbali aj skúsenosti, hrali za nás 19-roční chalani, ktorí nehrali také ťažké zápasy a preto nám chýba ten spomenutý krôčik."

Teraz sa však v Pruskom okrem prvej elitnej formácie presadzujú aj ďalšie, to vás musí posunúť ďalej však?
"Teraz sa sformovala aj druhá aj tretia formácia a darí sa im aj bodovo. A to je len dobré. Sme silnejší a môžeme niečo dosiahnuť. Sme radi, že aj takýmto spôsobom napredujeme a verím, že budeme ešte nebezpečnejší."

Vrátime sa ešte ku kondícii, o ktorej sme hovorili v súvislosti s reprezentačným zrazom. Vy sám ste prešiel po MS premenou, je vidieť, že vaše telo je vo výbornom stave. Mali ste inú prípravu ako v minulosti?
"Ako každému tak aj mne pribúdajú roky, nedávno som oslávil 33. narodeniny. A udržať si formu na najvyššej úrovni je ťažké aj na amatérskej úrovni. Spolupracujem s kondičným trénerom, ale pracujem na sebe aj sám. A zmenil som aj stravovacie návyky. Od MS som schudol 7-8 kíl, pomáha mi to  k dynamike. Pracujem tvrdo ako sa len dá a dbám aj na regeneráciu. Tá je dôležitá tak ako isto tréning a poctivo sa na to snažím dbať."

V súťaži produktivity ste plece pri pleci s Marcelom Cíbikom, ako to vnímate? A ako napríklad riešite v zápasoch situácie, keď jeden získa bod a druhý nie? Aj sa nejakým spôsobom doťahujete?
"My hráme spolu už dlho a body si rozdeľujeme v celej formácii. Zapájame aj obrancov, raz hráme útoky cezo mňa, raz cez Marcela. My toto neriešime, pre nás je dôležitý tímový úspech. "