Nitra s citeľnými stratami, ale jasnou víziou

V Nitre sa pred novou sezónou zmenil káder, ale pribudli do neho aj posily.

Zmeny nastali aj na brankárskom poste. Rytierov posilnil Milan Murček a dovtedajšia jednotka Marián Maxin sa preto presunul do obrany. Teda na miesto, kde pôsobil počas zlatej päťročníce klubu v rokoch 2011 - 2015. "My sme sa v vedení klubu dohodli, že nemá význam mať dvoch brabnkárov na rovnakej úrovni ako som ja a Milan.  Okrem toho chceme zapracovať do tímu aj jedného mladého brankára. Dohodli sme sa, že ak bude chytať Murček, nebudeme sa biť o post jednotky, bolo by to zbytočné," vysvetlil Maxin. 

 Rytieri však utrpeli výrazné oslabenie v ofenzíve. Mužstvu nepomôže zranený Baláška a zatiaľ ani Daniška. Kapitán Titka je taktiež zranený, jeho ruku zdobí sadra. Pribudli však mladíci. Maxin si preto v tejto chvíli netrúfol odhadnúť možnosti mužstva: "Ťažko povedať, kde sa budeme pohybovať. Máme hráčov, ktorí nehrali veľký hokejbal, ale majú snahu a zlepšujú sa. V tom im veľmi pomáha náš nový tréner Leo Gudas. S Baláškom a Daniškom nám odíde veľa bodov, je to citeľná strata, ktorú neviem ako nahradíme. Musia sa ukázať iní hráči."

S novým trénerom Gudasom sa Nitrania pripravujú od polovice augusta. "Najskôr sme mali kondičnú a silovú prípravu, potom sme išli na plochu. Čakali sme na trénera a po jeho príchode trénujeme len na ploche," povedal Maxin. Angažovanie Gudasa zarezonovalo v celej hokejbalovej obci, bývalý československý reprezentant v hokeji by mal mužstvo kvalitatívne posunúť. "Určite áno. Pre mňa osobne bol Jozef Ďuris top tréner a na Slovensku veľmi nemá konkurenciu. Ale cviky a tréningy trénera Gudasa sú na vysokej úrovni. Zvyšok je len o hráčoch a o tom, ako k tomu pristúpia. Ale len na základe toho, ako u nás prebiehajú tréningy musím skonštatovať, že nás to musí pozdvihnúť. Na novom trénerovi je vidieť, že sa hýbe okolo hokeja, lebo tréningy sú naozaj brutálne na veľmi vysokej úrovni. Má flegmatickú povahu, veľmi sa nerozčuľuje. Keď sme ho videli prvýkrát, mali sme veľký rešpekt. Veľmi si vážime, že je u nás."

V prvom kole novej sezóny sa Nitra predstaví na ihrisku Skalice, začína teda poriadne zostra. Pred ligou stihli Rytieri odohrať prípravný zápas proti Zvolenu, zvíťazili v ňom 5:0. "Žreb je aký je, musíme sa s ním vyrovnať. Ale Skalica hrá na betóne, čo bude pre nás zmena a možno trochu problém, keďže u nás je všade plast. Ale čo sa týka kondície, tam by sme nemali byť pozadu. Domáci sú favoriti, my uvidíme, ako to zvládneme. Zápas proti Zvolenu nás veľmi nepreveril, toto bude ostrá skúška," uzavrel Maxin.