Deneš sa s juniorkou rozlúčil zlatom, jeho ďalšia méta je zabojovať o miestenku na MS

Hokejbalisti Považskej Bystrice sa po dvoch rokoch tešia z majstrovského titulu v kategórii U19+. Vlani vo finále nestačili na Košice, teraz sa však vrátili opäť na trón. A to nielen zásluhou kvalitnej a dlhoročnej práce Martina Melicherčíka, ale aj opôr, ktorými vystužil tím. Jednou z nich je Boris Deneš, ktorý v druhom finálovom zápase zažiaril dvoma gólmi, vrátane premeneného rozhodujúceho nájazdu a dvoma asistenciami. Práve s ním sme si zhodnotili nielen vrchol sezóny. 

Finále ste zvládli na dva zápasy, aké boli?
"Oba zápasy sa odohrali v poriadnom tempe. Obrovské množstvo osobných súbojov a behavý hokejbal zdobil tento finálový dvojzápas. V sobotu sme odohrali vonkajší finálový duel na zimnom štadióne v Poprade. Väčšie ihrisko nám sadlo viac a súpera sme nepustili vlastne do ničoho. Ich hlavnou zbraňou bol určite brankár, ktorý ich držal celý zápas v hre. V sobotu bolo vidno, že chceme vyhrať viac ako súper, s víťazstvom 2:0 sme boli spokojní. Vedeli sme, že v nedeľu bude úplne iný zápas ako v sobotu. Oba tímy chceli streliť prvý gól a dostať zápas pod kontrolu. Podarilo sa to nám. Prvú tretinu sme boli jasne lepším tímom na ploche. V druhej tretine súper otočil stav zápasu na 1:2, do tretej tretiny sme vstúpili s tým, že súperovi nedarujeme centimeter plochy a otočíme. V priebehu tretej tretiny sme to aj dokázali na 4:2. V závere súper odvolal brankára a dve minúty do konca vyrovnal na 4:4. Predĺženie bolo opatrné z oboch strán, výborne nás držal brankár Švaňa. V nájazdoch sme boli šťastnejší a mohli sme oslavovať titul pred domácimi divákmi, ktorým by som chcel poďakovať za atmosféru, ktorú vytvorili."

O titule si rozhodol premeneným nájazdom, ako padol víťazný majstrovský gól?
"Bol to jeden z tých šťastnejších nájazdov. Brankár si kľakol, tak som ho natiahol do forhendu a od jeho ramena išla loptička do siete."

Je titul v správnych rukách?
"Myslím, že titul sme si určite zaslúžili za hru, ktorú sme predvádzali počas celého play off. Neprehrali sme ani jeden zápas, aj keď pred finále zo Spišskou Belou sme možno neboli papieroví favoriti, ale ukázalo sa, že play off je iná súťaž. Išli sme si tvrdo za titulom. Keďže to bola moja posledná sezóna v junioroch, chcel som spraviť maximum pre to, aby sme si mohli zavesiť zlato na krk. A hlavne je to zadosťučinenie nášmu trénerovi Martinovi Melicherčíkovi, ktorý odovzdáva hokejbalu v Považskej Bystrici naozaj všetko. Je to pre neho vášeň a myslím, že na Slovensku zrátam trénerov na jednej ruke ak vôbec, ktorí dokážu urobiť to, čo dokázal on v Považskej Bystrici. Päťkrát po sebe semifinále nemôže byť náhoda, takže titul je určite v správnych rukách."

Ako ste vnímali pocity po semifinále? Cítili ste sa ako favorit v súbojoch o zlato?
"My sme pred semifinále odohrali zápas v Spišskej Belej, čo sa základnej časti týka. Na ich upršanom povrchu sme prehrali 5:2. Semifinále sme vyhrali síce 2:0 na zápasy, no ako favorit sme myslím nenastupovali. Išli sme s pokorou a odhodlaním získať titul a podarilo sa nám to."

Spomenul si prácu Martina Melicherčíka, takze sa budúcnosť hokejbalu v Považskej Bystrici netreba báť?
"To viem s určitosťou, že netreba. Hokejbal je jeho život a radšej by sa zastrelil, ako by mal skončiť Double Team."

Z jeho výsledkov ťaží aj A-mužstvo, v sezóne dostali príležitosť juniori ako Hrivnák, na lavičke nasával atmosféru brankár Švaňa, vlani dostával príležitosť Križan, ako to vnímaš?
"Ja som prišiel v podstate na play off, takže na toto úplne neviem odpovedať. Viem, že hrali dvaja - traja chlapci. No ako to bude ďalej tiež neviem. Ako sami vidíte, momentálne má A-mužstvo pomaly výber najlepších hráčov Slovenska, takže priestor pre juniorov, ak nejaký je, tak minimálny. Oni chcú tiež vyhrať titul konečne, tak robia všetko preto aby to dokázali."

Ale v základnej časti niektorí dostávali píležitosť, takže pomohlo vám to v ceste za titulom?
"Chlapcom to určite pomohlo v ich osobnom rozvoji, načerpali nové skúsenosti, ktoré preniesli do juniorky."

Ty si ešte na vekovej hranici, ktorá môže hrať o rok na MS do 20 rokov, zabojuješ o účasť na šampionáte?
"Je to česť reprezentovať a sme tam skvelá partia chalanov. Takže určite zabojujem o miestenku."